Михаил Литвак је једна од најпознатијих руских психолога данашњице. Светску славу стекао је књигом “Психолошки акидо”. Његову мудрост је лако разумети и следити, а резултати су неизбежни.

Да ли желите да промените судбину? Могуће је” каже Михаил Литвак, лекар, члан Руске академије природних наука.

На питање зашто мисли да нада није добра, Литвак одговара:

“Многи се људи надају и ништа сем тога не раде. Жене чекају витеза на белом коњу који ће све променити. Мада у исто време људи схватају да то није реално, али опет се надају и чекају.”

Пре двадесетак година био сам традиционални лекар – бавио сам се и хипнозом. Помогао сам једном пацијенту који се лечио од зависности од дрога. Њему је после хипнозе било боље, али то га није научило да реши своје проблеме. Затим сам приступио подучавању пацијената правилима психолошке комуникације. Нада да ће му бити боље, није била ни близу довољна. Теба радити на решавању проблема.”

Људи се понекад нађу у вртлогу негативних емоција и из њих им је јако тешко да изађу. Негативно окружење отежава вођење здравог и срећног живота.

Да би помогао у разбијању ову баријере која стоји на путу срећног живота, познати психијатар Михаил Литвак смислио је приступ који назива “психолошки аикидо”. Он верује у упоран рад на себи и побољшању околности, али и верује да неке ствари не треба јурити по сваку цену. Срећа нам долази тек онда када се опустимо и престанемо да је тражимо на сваком ћошку.

– Обавезно испланирајте своје акције и добро организујте свој живот и као резултат ће уследити срећа.

– Ако нешто јако желите, не оклевајте и не тражите нечију дозволу да то и учините. У овој ситуацији сте једино ви битни.

– Не осећајте се лоше ако је неко на месту на коме бисте ви желели да будете. Све се дешава баш онда кад и треба.

– Делите радост и са пријатељима и непријатељима. Они који вас воле ће бити срећни, а они други узнемирени.

– Са пријатељем је лепо разговарати, са непријатељем корисно.

– Kад особа нема циљ, ништа не види јасно. Циљ изоштрава поглед на свет.

– Депресија је дата човеку како би могао да размишља о себи.

– Не потцењујте људе.

– Научите да живите за себе. Одбаците осећај потребе да се стално некоме доказујете. У супротном, потрошићете живот живећи за друге.

– Идите исправним путем, а не лакшим.

– Не плашите се разговора са људима, поготово онима које тек упознате. Они заправо могу позитивно да утичу. Никада не знате шта можете да научите.

– Желите ли знати ко је ваш највећи непријатељ? Погледајте у огледало. Победите њега и остали ће се покорити.

– Срећа је производ лепо организованог живота.

– Ако желиш некоме нешто доказати, ти постојиш само за ту особу. Ако постојиш за себе, тада никоме ништа не требаш доказивати.

– Не знам тачно који је пут ка успеху, али знам да је пут до неуспеха жеља да се свима угоди.

 

oazaznanja.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име