Kако настаје ниско самопоштовање?

Дете нема самопоштовање, оцењују га родитељи – то су први људи који формирају његову визију о себи. Воле своју децу, ћерка им је принцеза, њихов син је најјачи, а генерално обоје су генијалци. И одрастају као потпуни губитници. Зашто? Јер мама и тата су такви. Родитељи могу да негују и негују своју децу, али у исто време, ако не воле себе, биће проблема са васпитањем. Другу ситуацију не треба ни објашњавати. Тада родитељи кажу детету: „Ти си дебил, види како сечеш хлеб“

Дете се не може критиковати, не треба му рећи „лош си“, већ „лоше си урадио“. Дете, такорећи, треба да остане по страни, расправља се само о ономе што је урадило. Не „не скачи у локвицу, већ „заобиђи око локву“, не „не“, већ „да, али на други начин“.

Да ли изглед утиче на самопоштовање?

За многе је израз „воли себе“ нешто неразумљиво. У ствари, овде је све прилично јасно: ако се не волите, не волите свој посао и лични живот, и не можете ништа да урадите поводом тога, онда не волите себе. Штавише, често се дешава да лепи људи имају ниско самопоштовање – занимљиви су, али првих 15 минута, онда отворе уста, и то је то. Седамдесетих година прошлог века био је документарни филм са Алом Пугачевом, у којем је испричала како је ујутро стала пред огледало и рекла: „Алка, тако си лепа!“ И то долази од ње целог живота, иако објективно она није стандард. Да ли вас друга особа воли не утиче на изглед, године и карактер, главна ствар је самопоштовање.

Зашто љубави није потребан разлог

Наши родитељи, чак и они најмудрији, учили су нас да је потребан разлог да волимо себе: нешто морамо доказати, нешто представљати. Предлажем један излаз из ове ситуације: „Волим себе јер сам то ја“. Не зато што си бољи или лошији, већ зато што ЈЕСИ. Дођи кући, скини се го, погледај се у огледало и реци: „Све ми се свиђа. Све што видим ми одговара.”

Можете волети само себе

Особа која воли себе, не толерише, не објашњава. Људи са високим самопоштовањем раде шта желе и не плаше се последица. Живе како воле и раде оно што воле. Ако су у браку, онда искључиво из љубави, а ако љубави нема, онда се разводе. Волети себе је прилика да живите онако како желите, а ово је кључ среће.

Зашто би требало да престанете да питате друге за њихово мишљење

Ако желите да повећате своје самопоуздање, престаните да питате људе о себи, како ближње тако и даљње. Оцените себе – тешко је, али ово је пут до себе. У речи самопоштовање, није узалуд први корен „ја“, ово је ваше мишљење, а не туђе. Ако вам нешто заиста не иде, питајте се не „Шта није у реду са мном?”, већ „Шта радим погрешно?”

Kако повећати самопоштовање?

Запитајте се „Шта желим“, престаните да радите све аутоматски, научите да разумете шта желите – за почетак, чак и ако само има везе са храном и одећом. Тако постепено научите да разумете своје жеље.

Kако научити бити сам?

Kада волите особу, а он вас не воли, онда је љубав према вама патња, то је типично за људе са ниским самопоштовањем. Због недостатка родитељске љубави, такви људи не могу да живе без веза и спремни су да дају све за њих. Ово није прича о љубави, већ о психичкој зависности и неурозама.

Да бисте побегли од усамљености, морате себи да направите ригидан распоред у којем нема времена ни за шта: вечери после посла и викенди треба да буду заказани по сату. Морате научити да проводите време сами са собом, а не да се везујете за везе. Јер само самодовољни и независни људи граде здраве односе. Ако осећате да нисте вољени, онда отиђите, не можете то издржати. Усамљеност није одсуство људи око себе, већ самољубље.

Ако дете зна да се заокупи пластелином и књигама без помоћи одраслих, онда је са њим све у реду, али ако стално трчи за родитељима, онда је усамљено и треба се обратити психологу.

 

Kако побољшати самопоштовање након преваре?

Неко мирно прелази преко издаје, за некога је то камен спотицања. Главна ствар је да не патите. Kако је рекао Островски, мора се живети тако да се не стиди бесциљно проживљених година. Човек вас је преварио, а ви покушавате да докажете себи да нисте ништа гори од других. За шта? Или заборавите на то, или, ако не успе, промените човека.

Kако је бити свој?

Бити свој значи живети свој живот: не према ставовима својих родитеља, очекивањима друштва, већ онако како ти желиш. Многи људи су вођени осећањем дужности, кривице, стида, немогућношћу да се нешто промени, потребом за ненормалним односима, наметнутим страховима. У ствари, људи толико брину једни о другима да нико неће приметити ако престанете да покушавате да испуните нечија очекивања.

 

Превела редакција Чудо

labkovskiy.com

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име