Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је, говорећи о епидемији коронавируса, да треба водити рачуна „како се односимо према свему томе“, јер је та болест „искушење“.

“Али би били много јачи да се мало обратимо Цркви, духовности, посту и молитви, дисциплини духовној. Били бисмо много јачи, много спремнији да помогнемо онима које захвата овај вирус. Наравно, треба да се чувамо, не поричемо ништа од онога што медицина прописује, једино смо опрезни, јер кроз сваку прилику хоће да се увуче политика или неки интерес, или ко зна шта. Морамо бити трезвени у сваком погледу. Болест хара, односи многе животе, треба да се чувамо, треба да имамо дисциплине, макар основне, да се не уносимо једни другима у лице. Па то није пристојно ни у оним временима кад нема никакве заразе…”, казао је Јоанкије, обраћајући се присутнима у Цркви Св. Николаја Чудотворца у Kотору, пишу Вијести.

Додао је да се треба чувати од коронавируса, али да се треба „духовно снажити да бисмо и ову неприлику прегрмели“, победили, јер „све је то искушење и свуда је на испиту наша вера“.

У овим данима се много прича о вирусу, који је присутан, али осим те заразе „умире се и умираће се и од других болести, Божија је воља“, казао је Јоаникије, како је објављено на сајту Митрополије.

Он је пожелио свима благословен почетак Божићног поста.

“Дајте да не клонемо духом. Ево одличне прилике, спремамо се постом и молитвом за највећи празник Рођења Христовога да се ослободимо. Да се ослободи и наше тело, да се тако оснажи, и да се ослободи и наша душа од свега онога што је поробљује, да окрилати духовно, да се узнесе и почне да живи правим животом”, истакао је Јоаникије.

Према противепидемијским мерама које је усвојила Влада, за улазак у верске објекте од 1. децембра ће бити обавезно поседовање Националне дигиталне ковид потврде.

Верске заједнице су, према важећим мерама, обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Верске обреде уз присуство верника на отвореном потребно је обављати уз обезбеђивање најмање четири квадратна метра по особи. Обавезно је придржавање мера које се односе на правилно ношење маске и одржавање дистанце од два метра. Забрањено је задржавање дуже од 30 минута.

Верске заједнице су обавезне да одреде једно или више лица која ће обављати контролу, приликом одржавања верских обреда. Та лица је предвиђено да контролишу да ли особе приликом уласка и боравка у верским објектима носе заштитне маске и поштују меру минималне физичке дистанце.

На уласку/изласку из верских објекта потребно је обезбиједити средства за дезинфекцију руку и јасно истакнути обавјештење о броју особа које истовремено могу бити у вјерском објекту. Такође је неопходно истакнути обавјештења о обавезном ношењу маске, уз неопходну физичку дистанцу од најмање два метра.

Забрањено је додиривање или било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе.

Верске заједнице су обавезне да активности, кад год је то могуће, преносе путем радио или ТВ програма, или на други начин, који ће омогућити верницима да присуствују верским активностима без одласка у верске објекте.

 

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име