Због ванредних мера током васкршњих празника Синод СПЦ је замолио представнике власти у Србији да омогуће верницима изузеће од полицијског часа пар сати у предстојећу недељу када пада Васкрс како би могли присуствовати литургији.

У Хрватској и Словенији није уведен полицијски час али је на снази забрана окупљања, која на сличан начин онемогућава вернике да присуствују васкршњој литургији.

Забрана окупљања на јавном месту за више од пет људи и даље је на снази у Хрватској и Словенији, а то се односи и на храмове и цркве. Верницима ће за време Ускрса бити омогућено да се причесте, али у мањим групама како се не би кршиле прописане мере.

– За време католичког Ускрса било је кршења мере забране окупљања од стране неколико католичких свештеника. Том приликом је реаговала полиција. Пошто мера Владе предвиђа да у храму не може да буде више од пет људи, служићемо литургију у складу са препоруком. Нажалост, принуђени смо да после литургије, током дана причешћујемо народ који ће долазити у мањим групама по двоје, троје, по унапред договореном реду. При том, јавни сервис ће директно преносити васкршњу литургију – рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име