АКО изгубимо Косово, као темељ нашег постојања нисам баш сигуран да наш народ има будућност, рекао је вечерас митрополит загребачко-љубљански Порфирије истичући да је тако говорио и упокојени патријарх Иринеј.

– Ми Срби немамо национални наратив, али имамо Косово. Косово је много више од мита. Мит је ствар имагинације, а Косово је за нашег патријарха и нашу цркву завет, то је идентитетска ствар. Косово је вертикала, нешто што осмишљава и прошлост и у исто време нешто без чега нема будућности – рекао је митрополит.

Он је, коментаришући критике на рачун покојног патријарха Иринеја да „није био модеран“ истакао да је „црква увек модерна“.

– Наш патријарх и црква је увек савремена, зато што она сведочи Христа, а он је увек изван времена и простора, увек је „свеж“ – истакао је он.

Митрополит се дотакао и идентитетских веза наше земље и Русије и руског народа.

– За Русију нас везује идентитетска ствар, а то је питање вере. Везује нас црква. Ми делимо исте вредности и исте погледе на свет, наша историја испреплетана је са руском – навео је митрополит.

Митрополит Порфирије је нагласио да је Српска православна црква у претходном периоду доживела велики ударац.

Црква је доживела велики ударац због смрти митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја. Изгубили смо два најснажнија стуба. Са друге стране црква је увек спремна за нову страницу, за наставак који је заправо континуитет. Нова је страница, али је иста књига. Патријарх је имао велико срце, није водио рачуна шта други говоре о њему и шта њему чине, али је водио рачуна шта он говори и шта чини. Поштовао је сваког човека – рекао је митрополит Порфирије.

(Блиц)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име