Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије благословио је све епархије Украјинске православне цркве да учествују у активностима за спречавање ширења инфекције коронавирусом COVID19.

Тим поводом Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич), управник послова УПЦ, послао је одговарајуће циркуларно писмо свим епархијама, саопштила је Службе за информисање.

У документу се посебно истиче да је „изузетно важно пружити финансијску помоћ медицинским установама које се налазе у оквиру епархије која вам је поверена и које већ прихватају или се припремају за пријем пацијената са коронавирусом“.

Приоритетни правац за учешће епархије у антиепидемијским мерама је дефинисан као “набавка и бесплатна дистрибуција медицинских маски” а “у оним епархијама са производним могућностима потребно је организовати шивање медицинских маски”.

„За дистрибуцију медицинских маски, посебно старијим људима, као и за испоруку других потрепштина, препоручује се подстицање волонтеризма међу активним парохијанима млађег узраста. Организација таквог волонтерског покрета треба да буде стављена под епархијско одељење за младе и одељења за социјалну заштиту. “

План садржи 5 тачака за борбу против пандемије коронавируса:

  1. Куповина или шивање и слободна дистрибуција личне заштитне опреме у свим жупама и манастирима у Кијеву;
  2. Преусмеравање активности манастирских шивачких радионица на производњу заштитних маски за становништво;
  3. Стварање волонтерских група за снабдевање старијих особа храном и основним потрепштинама;
  4. Приватни превоз запослених у медицинским установама до њиховог радног места и куће;
  5. Припрема свих манастира епархије, како би се обезбедио привремени смештај за медицинске раднике који живе ван главног града.

Шивење заштитиних маски већ је почело у Одесском теолошком сјеменишту .

Извор: https://orthochristian.com/129605.html

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име