Празник Ваведења Пресвете Богородице у Храм учи нас исправној молитви и колико је важно волети Цркву, рекао је Његово Блаженство митрополит Онуфрије, предстојатељ Украјинске Православне Цркве, у својој проповеди на Божанској литургији у Успењском саборном храму Кијево-Печерске лавре 4. децембра 2020. године.

 

Првојерарх је подсетио присутне на то да је Богородица плод велике молитве: њени родитељи, праведни Јоаким и Ана, више од 50 година молили су Бога да им подари дете. У то време су доживели многе прекоре и увреде, јер су Јевреји сматрали бездетност проклетством, али родитељи нису престајали да се надају, да се моле се и Бог их је услишио.

„Из овога  сазнајемо колико Бог воли када се човек дуго моли трпељиво и смерно. Понекад помислимо да је снажна молитва када почнем да изговарам речи молитве и још нисам рекао ни „Амин“. И да ми је Бог већ дао оно што сам пожелео. Ово није снажна молитва. Снажна молитва, која доноси велике и битне плодове за човека, траје дуго, дуготрпељива је и смерна,“ рекао је Његово Блаженство митрополит Онуфрије.

„Такође је важно то да Господ није припремио сасуд себе ни на једном другом месту, већ у храму. Тамо, у храму, Свети Дух је пречистио Блажену Девицу Марију и учинио је достојном да прими Несадрживог Бога. Стога је храм веома битан за човека. То је и школа побожности, где човек учи како да живи богоугодно, и лечилиште, где човек прима зарастање својих озледа и рана које је добио од греха. То је место где човек доживљава посебно општење с Богом, где му се отвара Небо. Стога је веома важно волети храм,“ истакао је Првојерарх.

„Храм није текграђевина, типична за место у коме се сада налазимо. Храм је свако место где се људи окупљају ради молитве. У првим вековима то су биле катакомбе, где су се људи молили Богу. То су биле пећине у којима су светитељи водили испоснички живот и угађали Богу. Из овог разлога је веома важно да се људи црквено сабирају. То чини нашу молитву свемоћном. Ако једна душа завапи Богу, то је један глас, а када се многи људи окупе у Име Божје и завапе ка Небу, то је сасвим друга молитва, која је још јача,“ рекао је Његово Блаженство.

„Нека би нам Господ Бог помогао, драга браћо и сестре, да волимо Цркву, да волимо молитву и да имамо на уму да велика молитва дуго траје, да је трпељива и смерна. Велика молитва доноси велике плодове,“ закључио је предстојатељ Украјинске Православне Цркве.

Превод редакција Чудо

Извор: Orthochristian

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име