На Кијевској духовној академији при Кијевско-печерској лаври одржана је 27. октобра 2020. међународна академска конференција посвећена 30-годишњици даривања Грамате о независности и самосталности Украјинске Православне Цркве. Грамату је издао блаженопочивши патријарх московски и све Русије Алексије II.

Његово Блаженство пише да је давање Грамате пре 30 година било обележено и остварењима и великим неуспесима. Било је то време „велике духовне обнове“ када је обновљено хиљаде цркава и манастира и из основа створене просветне установе и хуманитарне организације. Црква је постала присутна на радију, телевизији преко интернет служби.

Али истовремено развој Православља у незавинсој Украјини обележено је „тешком раном црквеног раскола“, који је присиљавао Украјинску Цркву да непрестано брани канонска начела у полемици са онима који су одсекли себе од црквеног јединства. На велику жалост, раскол се још више погоршао последњих година и Црква се морала суочити са насилним заузимањем цркава и манастира, као и отвореном дискриминаторском политиком државних власти.

„Црквено питање у Украјини је постало централни проблем свеколиког Православља у свету. Радње Цариградске Патријаршије у одосу на Украјини само су подстакле расправе и поделе међу помесним православним Црквама“, пише митрополит Онуфрије и додаје:

„Будућност Православља у Украјини зависи од чистоте наше вере, наше привржености Цркви, њеном учењу. И поред суочавања са непријатељским односом, морамо сведочити речју и животом о Христу, о љубави и праштању, о светости и моралној чистоти, и морамо проповедати Реч Божију у нашем народу. Морамо узносити искрену молитву Богу за нашу цркву и нашу државу.“

Митрополит позива све ученике и студенте богословских школа да имају на уму да будућност УПЦ зависи од њих, а, пре свега, да имају на уму да је „Христос наш живот, а све друго је од другостепеног значаја.“

 

Извор: Orthochristian.com

Превод редакција Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име