Колико светаца? Безброј је њих: Пајсије, Порфирије, Јаков, Евменије, Никифор Лепрозни, Јосиф Исихаста, Данило и Јефрем Катунакијски, Јероним из Симонопетра, Софроније из Есекса и старац Силуан, Софија из Клисуре и многи други до сада познати или непознати до Јефрема Аризонског.


Наш век биће век исповедника. А бићете позвани на исповедање вере свуда. У вашој кући, у вашој породици, на вашем послу, пред пријатељима, пред познаницима, пред свима.


Господ ће променити посаду Цркве. Зашто ћемо имати ове испите? Зато што је Христос сада потребан свом народу. Да би направио нову посаду Његовог брода. Шта је брод Христов? Православна црква. То је брод Христов. А Христос је одлучио да очисти посаду овог чамца. Посада нисте само ви, обични хришћани. То су такође и гувернери, деспоти и патријарси, то су и свештеници, то су и тихи морнари, попут ђакона и монаха и псалмиста. Сад ћемо сви полагати испите. У његове старе списе нико не верује. Имао сам толико ходочашћа, имао сам тог старца, тог Свеца.
Сада као да почиње нови живот.

Митрополит Неофит Морфу

1 KOMENTAR

  1. Nase vreme dolazi.
    Samo zrtvu da djemo kako za najbilze tako I za ljude koji nam se tu nadje u nekom datom momentu.Treba da otvorimo svoje srce I svoje kuce jer mas Gospod nece pitati u kolikoj kuci smo ziveli vec jesmo li u tu kucu primali one koji su pomoc trebali.
    Tako je I sa autom .
    Pravoslavlje tek dolazi rece to nas dr Prf Milos Kovic pre 7 meseci gostujuci u Chikagu.
    Zaista tako to I izgleda da su ljudi sve gladniji Ali nema prave istinske hrane na duhovnom polju sem naseg bogatog Pravoslavlja.Samo da svaku vece procitamo Pesmu Zvani Akatist svetima a ima ih mnogo.npr Vaskrslom. GOspodu, Majci Bozjoj trojerucici,Slatkom Gospodu,Zahvalnost Gospodu.Majci Bozjoj ima ih dosta.Tek sta je sa Psalemima.Dnevo Jevanjdjelje I molitve induvidualne.Mi mnogo imamo Ali da li smo svesni tog bogastva duhovnog.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име