Васељенски партијарх Вартоломеј није могао да утиче на одлуку турских власти о промени статуса Аја Софије, јер га оне не схватају озбиљно и игноришу га, изјавио је председник Одељења Руске православне цркве за спољне везе, митрополит волоколамски Иларион.

„Неки говоре да је партијарх Вартоломеј могао да спречи претварање Аја Софије у џамију, али да то није учинио, са чиме такође не могу да се сложим. Он није могао да спречи то, као што већ годинама не може да реализује отварање богословске школе на острву Халки. Турске власти игноришу партијарха Вартоломеја“, изјавио је Иларион за црногорски програм „Е-Литија“.

Према његовим речима, неки медији тврде да је партијарх Вартоломеј сам крив за то што је Аја Софија постала џамија, јер је наводно „он поделио православну цркву због чега га је Бог казнио“.

„Никако не могу да се сложим са тим. Претварање Аја Софије у џамију је ударац за цео хришћански свет. Нас, наравно, веома ражалошћује чињеница да је православни свет примило тај тужан догађај изнутра подељен. Не само да нам наносе ударце споља, већ и сами себи то чинимо изнутра. То је веома тужно“, истакао је Иларион.

Подсетимо, након „ујединитељског сабора“ који је 15. децембра 2018. године одржан у Кијеву, у Украјини је објављено стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

sputniknews

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име