У интервјуу за један ТВ канал, митрополит Антимос александрополишки се осврнуо на чињеницу да је Васељенска патријаршија доделила аутокефалност Православној цркви Украјине.

Замољен је да коментарише признање Православне цркве Украјине од Васељенске патријаршије и сукобе који постоје између неких хришћана. Митрополит Александрополиса је рекао: „Мој савет хришћанима је да више брину о својој души, а мање о геополитици. Нисмо ни политичари ни дипломате већ верни људи. Постоје политичка и геополитичка питања о којима Црква мора донети неке одлуке, али се оне не дотичу обичних хришћана “.

„На несрећу, хришћани, уместо да се моле и показују љубав, желе да искористе такве геополитичке, политичке, економске и дипломатске догађаје како би се међусобно делили“, додао је он.

Такође се осврнуо на покушај Руске патријаршије да доведе у питање универзалност Васељенске патријаршије и да затражи вођство православног света. Митрополит Александрополиса је посебно нагласио: „Ова тактика нас боли, Грке. Руска православна црква покушала је да „избрише“ Васељенску патријаршију. Другим речима, покушала је да сруши црквени поредак који постоји две хиљаде година и да узме ствари у своје руке у односу на универзалност православља “.

Истакао је: „Ово није православна хришћанска особина и, према томе, не можемо добити политичку подршку ни од кога или заузети било какав геополитички приступ. Ако се сруши свети црквени поредак који је владао толико година, на крају ће бити срушено цело православље, јер ће сви народи захтевати да преузму вођство “.

Поводом питања које се појавило у вези са Скопском црквом (тако Грци називају тзв Македонску цркву! Прим. Прев), митрополит Антимос је изразио своје мишљење и истакао: „Остаје да се види у ком правцу ће Бог усмерити ствари. У сваком случају, и они су православни хришћани. Осетљиви смо према том питању, али са ситуацијом се мора поступати уљудно и Јеванђељски, не окрутно, ратом, мржњом и злом. “

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име