Реч дана је „тихо“.

У нашем читању 1. Солуњанима 4:1-12, Свети апостол Павле даје неке практичне савете за живот у свету бучног лудила какав је наш. Апостол пише: „…да тежите да водите миран живот, да гледате своја посла и да радите својим рукама како смо вам заповедили „(стих 10).

У Павлово време, град Солун је био средиште грчке владе, политике, трговине, војске и културе. Био је то мулти-расни и космополитски град на раскрсници просперитетних трговачких путева Исток-Запад и Север-Југ. Штавише, то је био цветајући лучки град на Егејском мору.

Живети миран живот усред лудила

Замислите како је био турбулентан живот у овом бучном граду где је свих 200.000 становника тежило богатству, моћи и престижу.

Њихов начин живота био је супротан мирном и спокојном начину живота који Павле саветује у нашем читању. Ипак, у овој ужурбаној метрополи, Павле саветује своје стадо да тежи да води „миран живот“ (стих 11).

Обратите пажњу на иронију у Павловој реторици.

Реч „стремити“ означава и жељну амбицију и непоколебиву одлучност да се стекне част.

Па ипак, парадоксално, Павле препоручује Солуњанима да воде спокојан живот. Грчки израз означава више од размишљања о мирном постојању.

То значи живети у „мировању“, „тишини“, па чак и у „тиховању“.

Та реч даје име покрету исихаста.

Исихазам је посвећен тихом созерцању (hēsychia) „непрекидне молитве“. Било да се ради о монасима или лаицима, многи и даље практикују ову врсту „тиховања“ кроз Исусову молитву.

Живети у очекивању

Међутим, Свети апостол Павле има у виду шире значење.

Они који живе „мирним животом“ треба да се баве својим пословима. То јест, требало би да се баве само својим стварима и одупиру се мешању у послове других.

Штавише, Апостол препоручује да раде својим рукама.

Вероватно би ова врста рада избегла уплитање у послове који гутају животе градског становништва. Павлов савет има посебно значење за нас током предстојећег Божићног поста . Ово доба године нас учи да живимо као да је Христов долазак у слави на помолу.

Павле пише у 1. Коринћанима да је „време кратко“ (1. Кор. 7:29). „Облик овога света пролази“ (1. Кор. 7:32). Имајући то на уму, Павле саветује да у овом прелазном времену чекања смака овога света треба да се трудимо да се ослободимо светских сметњи“ (1. Кор. 7:35).

Можемо претпоставити да су Павлове речи ирелевантне јер је дан Христовог јављања далеко.

Али тај став је оно на шта је Господ Исус упозорио (Лука 12:45-46).

Често понављана тврдња да не знамо дан или час Господњег повратка требало би да нас учини још буднијима, а не мање. Павле изражава нашу наду у Христов долазак: „… наше спасење нам је ближе сада него када смо први пут поверовали. Ноћ је далеко минула; дан је близу“ (Римљанима 13:11-12).

Ови дани поста су, дакле, време да се обрати пажња на речи светог.

Свакако, позив Светог писма на живот у миру пре Христовог повратка значи више од додавања још неколико молитава и читања нашој ионако ужурбаној свакодневној рутини.

Колико год је то могуће, треба да постимо од ужурбаног темпа нашег обичног живота.

Када живимо „брзином искривљења“, не можемо да ступимо у контакт са стањем наше душе. Када настављамо да гурамо напред, не можемо трезвено размишљати о току наших живота. Када журимо са једне ствари на другу, молитва остаје иза нас.

Дакле, Павлова препорука ’умирености‘ значи „тиховање“. Али то такође значи и успоравање.

Треба да се смиримо у грозничавом темпу како би нас Господ сустигао и дао нам наду у Његов долазак.

За размишљање

Старица Теосемија је била вољена игуманија која је обновила Свети манастир Хрисопиги, Ханија, Крит. Била је позната по свом тихом начину живота.

Оно што ме покреће више од свега“, говорила је, „је пример Панагије [Богородице], њеног смирења, послушности и ћутања. Анђео је отишао и рекао јој да ће родити Христа Бога, а она је рекла само: „Ево слушкиње Господње.“

Ништа више није рекла: само послушност.

И била је скривена.

Моја молитва је да стекнемо ове врлине…

Архијереј Базил Рос Еден

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/word-of-the-day/2022/11/23/a-quiet-life-in-a-noisy-society-wed-nov-23/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 24.11.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име