Често се дешава да лоше ствари, људи, догађаји, поприме несвјесно, можда и свјесно, позитивно значење. Томе су у великој мјери заслужни медији, који због читаности објављују шокантне наслове испод којих најчешће и нема ништа посебно. А, тек кад се деси да има, настаје еуфорија, која траје краће или дуже вријеме, али машина наставља да ради и подиже људима адреналин. Посебно су у овом случају истакнути серијске убице.

Све је почело у модерној историји са Чарлсом Менсоном и његовом тзв. породицом, хипи комуном. Добро, било је и прије њега популарних антихероја у правом смислу те ријечи, али он је заиста један од стубова америчке поп културе. О томе свједочи и пјевач Брајан Ворнер алиас Мерилин Менсон. Ворнер је своје умјетничко име одабрао у комбинацији имена глумице Мерилин Монро и Чарлса Менсона, као једних од најзначајних ликова америчке, па и свјетске поп културе. Прва је била депресивна љепотица зависна од барбитурата и разних љекова, а други је био харизматични вођа хипи комуне, који су на челу са њим убили трудну жену редитеља Романа Поланског, Шерон Тејт. Све ове људе, па и Мерилин Менсона повезује пријатељство са оснивачем Сатанистичке цркве у Америци Антоном Шандором Ла Вејем. Наводно је иза убиства Шерон Тејт, стајала ова сатанистичка организација. Сам Шеронин муж Роман Полански је сарађивао са Ла Вејем у филму Розмарина беба. Чарлс Менсон, иако претходно осуђен на смртну казну, преиначена му је на доживотну робију. Умро је недавно као старац.

Мерилин Менсон је славу стекао као шокантни музичар, који лоше утиче на омладину. За многе тинејџерске злочине деведесестих су окривљављали управо његов лош утицај. У конзервативним државама Америке су организовани протести против његових концерата, а ученицима су пријетили са искључењима из школа ако посјете његове наступе.

Један од филмова гдје су серијске убице приказани као интелигентни, харизматични људи је филм Kад јагањци утихну из 1991.године.Главне улоге у филму тумаче Ентони Хопкинс као интелигентни психијатар убица Ханибал Лектор, Џоди Фостер као психијатар, који треба да убиједи монструозног психијатра убицу да пронађу трансексуалног убицу кога су назвали Бафало Бил, а кога тумачи Тед Левин, који се и прославио овом улогом.

Један од популарних серијала филмова већ четрдесет и више година, гдје су приказани бруталне серијске убице су филмови Петак 13 и Ноћ вјештица. Оваквих филмова мање популарнисти има безброј. Посебан феномен у популарној култури представља и новинско извјештавање које такође у ширем контексту у њу, нарочито о убиствима, масовним и серијским, као и уопште феномен црних хроника. Иако формално осуђују злочине доводе до њихове популарности, нарочито кад су у питању харизматичне, ексцентричне убице, који могу да привуку пажњу младих људи. Феномен угледања је јако велики у оваквим случајевима.

Све у свему популарна култура и медији, ма колико укоријењени у животу савременог човјека су мач са двије оштрице. Тако да треба бити критичан према разним садржајима, који се чине на први поглед и добри.“ Пут за пакао, поплочан је добрим намјерама“…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име