Обично се за Норвешку везује много тога, богатство, снијег, миран и уређен живот њених грађана, протестантизам.Ипак, некад давно и ова држава је била православна и имала велике светитеље. Један од њих је и Свети Олаф, норвешки краљ.
Свети Олаф(Харолдсон) се родио 995. године. Био је унук краља Харолда Лепокосог ујединитеља Норвешке. Још као дванеастогодишњак Олаф се придружио викинзима и заједно са њима учестовао у освајачким и пљачкашким походима. Учестовао је и убиству монаха, од који су неки после проглашени за светитеље. Норвешка је тада била још увијек паганска држава. Негдје 1013. године Свети Олаф прима Свето крштење у Француској. Од тада се све више посвећује молитви. Установљује законодавство у држави гдје се забрањуњу пљачке, убиства, као и паганска вјеровања и обичаји. Био је без обзира на то врло благ владар, што су искористили његови непријатељи потплативши његове подређене против свога краља. Због новонастале ситуације одлази најприје у Шведску, па у Русију, гдје остаје годину дана. Овај период боравка у Русији је Светом Олафу донио велику духовну и унутрашњу корист.Иако није мислио да се враћа у своју државу, након једног сна у којем му се јавио његов предак, одлучује се за повратак.Након повратка приликом борбе бива убијен 1030.године. Свети Олаф се прославио бројним чудима. Међу њима занимљива су два чуда у Русији, гдје је након изношења његове иконе од стране викиншког свештеника спасен град Новгород. Друго чудо је исцјељење нијемога човјека у цркви Светог Олава. У једној руској молитви Пресветој Тројици се помиње име Светог Олафа. Велики број храмова широм свијета је посвећен овом светитељу.
Свети Олаф је сјајан светитељ јединствене хришћанске Цркве, равноапостолни светац, проповиједник јеванђеља, искоријенитељ идолопоклонства и паганства.

Свети Олафе, моли Бога за нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име