У Православној Цркви се често са вјером поистовећује византијска традиција, ћирилично писмо, словенство. Иако, све набројано има велики значај, али при том је практично заборављена западна православна традиција, многи велики светитељи, њихови подвизи, мисионарство. Овакву праксу је у великој мјери измјенио Свети Јован Шангајски са својим списима о заборављеним западним светитељима Православне Цркве. И сам Светитељ је провео значајан дио живота на Западу, привео многе Боготражитеље Христу, међу којима је најзначајнији Свети Серафим Роуз.
Један од великих светитеља западне Цркве је и Свети Беда, који је живио у седмом и осмом вијеку. Аутор је бројних дјела, не само из теологије него и из историје, математике, логике, природнонаучних дијела. Био је један од најучених људи свога времена у западној Европи.

Свети Беда се родио на имању манастира Џермоу, гдје је стекао обимно образовање, после је постао опат и у бенедиктанском манастиру Вермут провео читав живот. Долазио је у конфликт са ирским монасима, који су хтјели да се отргну од власти Рима и њихове јерархије у Енглеској .Kао плод те борбе, настало је дјело “Црквена историја енглеског народа“. Иначе, мало је познато да је монаштво у шестом и седмом вијеку било врло заступљено у Ирској. Тако, рецимо, Ирска тога времена је имала око шесто хиљада становника, а од тога броја тридесет хиљада су били монаси. Блаженог Спомена отац Лука Анић је био врло везан за ирско монаштво и духовност тога периода. Док је био сабрат Цетињског манастира поставио је на видљивом мјесту икону Светог Патрика.

Светог Беду је Свети Бонифације Англосаксонац, који је крштавао Њемачку назвао свијећом, која је горела Духом Светим. Пред смрт Свети Беда је оставио братији све што је имао, неколико пера, убрушчића и нешто тамјана. Представио се у Господу са ријечима “ Слава Оцу и Сину и Светоме Духу“, 735.године. Свети Беда је са својим историјским радом значајан да би се разумјели коријени либерализма, хуманизма, општечовјечанских права, а чији се темељи назиру у средњем вијеку.

Свети Беда Часни и сви Свети британских острва, молите Бога за нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име