Један од можда најинтересантнијих житија светитеља у двадесетом веку, па и у читавој историји Цркве, свакако припада светој Марији Скобцовој.

Рођена 1891.године. Од младости припадала радикалним политичким и филозофским круговима. У младости се удаје за бољшевика 1910.године, али се после три године разводи, и одлази са кћерком да живи на југ Русије.Kада су бољшевици преузели власт , због неслагања са Лењином око неких питања, планирала је атентат на њега. Од чега је одговарају пријатељи, потом постаје градоначелник града Анепе. Kад 1918.године Анепу заузимају белогардејци, бива изведена на суд због припадања бољшевицима. Од чега је спашава Данијел Скобцов, који јој је био наставник, а мало касније се заљубљују и склапају брак. Добијају сина и кћер. Селе се у Грузију, потом у Југославију, на крају у Париз. Разводи се поново и на наговор духовника, одлучује се за монаштво. Али под једним условом, да не живи одвојена од света. Направила је од свог стана услове сличне манастиру погодне за монашки живот. Међутим, мати Марија је била специфична монахиња. Често се могла видети улицама Париза са цигаретом, постоји једна фотографија ње и познатог религиозног мислиоца Николаја Берђајева, где држе у рукама цигарете. Знала је да сврати и у париске кафее и да наручи чашу пива.

Kад је почео Други светски рат и кад су нацисти окупирали Француску, спасавала је Јевреје у свом стану и издавала им лажне крштенице. У томе јој је помагао један свештеник и њен син, који је такође био свештеник. Убрзо су ухваћени и спроведени у концентрационе логоре. Свештеник и син мати Марије су преминули у логору Дора. Она је приликом егзекуције једне младе Јеврејке изашла и понудила се да уместо ње буде погубљена. То се догодило 1945.године.

Мати Марија је била крајње нетипична монахиња, као и уопште личност. Била је песникиња, припадала Француском покрету отпора, заштитница Јевреја и немоћних. На крају је за њих и живот положила, на самом крају рата.

Постхумно су јој додељивана бројна признања у разним државама света. Снимани су филмови о њој. Проглашена је од стране музеја Јад Вашем за праведницу народа.
Многе личности Цркве су у својој жудњи за Богом и љубављу према ближњима изгледале “луде“ пред очима света, који тежи интересима и конформизму. Таква је била и мати Марија Скобцова. Духовник јој је био чувени руски свештеник, представник париске теолошке школе отац Сергије Булгаков. Отац Сергије је попут Николаја Берђајева и још појединих теолога и философа института светог Сергија у Паризу, имао слободоумна мишљења. Нека су оспорена од стране ауторитета попут светог Јована Шангајског, рецимо, учење о Софији. Све у свему ово су били јединствени људи интелектуалци, који су значајно допринели ширењу Православља на Запад.

Света мати Марија је посебан бисер, који је Русија дала Француској, као уопште и читавом свету. Проглашена је за свету 2004.године од стране Цариградске патријаршије. Неке цркве у Америци су посвећене њој.

Света мати Марија Скобцова, моли Бога за нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име