Један од народа и држава где је по речима оца Тадеја Витовничког Православље најјаче, јесте Румунија и Румуни. Наши људи обично се увек у вери држе Руса или Грка, али ненаметљиви и смирени Румуни су први.

У овој држави постоје манастири чији број монаха достиже петсто до хиљаду, чак. Примера ради, број монаха у Српској Православној Цркви је негде око хиљаду. Значи, колико у неком румунском манастиру. Па, сад видите о колико духовно јаком народу се ради. Румуни су сами по себи специфични. Представљају мешавину старих Римљана и Дачана. Једини су латински народ са већински православним становништвом.

Обично кад поменемо Румунију и Румуне, мислимо на Влада Цепеша Дракулу, Чаушескуа, сиромаштво .А, у ствари ова држава има истакнуте многе људе, попут чувеног истраживача религије Мирча Елиадеа, Ежена Јонескуа, Нађу Kоманечи, а о духовницима и подвижницима да не говоримо. Ово су неки од њих.
Отац Јустин Парву рођен 1919.године, упокојио се 2013.Прошао је пакао комунистичких логора. Провео у затворима од 1948 до 1964.године,након опште амнестије под утицајем Америке и Запада на комунистички режим. Задњих деценија свога живота био је један од истакнутих Стараца у Православљу. Познате су многе његове поуке и чуда, још за живота их је чинио. Али и након упокојења, па и на сами дан сахране нека поседнута жена се исцијелила. Обновио је чувени манастир Петру Воде. Говорио је “да живи да би био уткан у људску патњу“.

.
Отац Георги Kалчу је попут оца Јустина такође прошао голготу комунистичких логора. Био је у истом периоду у њима, са тим што је и накнадно хапшен. После је емигрирао у Америку, где је помагао многима, па и неправославнима, чак и богоборним атеистима, какав је био један младић. Упокојио се у Новембру 2006.године.
Георги Гафенку је био мирјанин. Упокојио се у младим годинама живота. Био је врло побожан и милосрдан, толико да је и преминуо јер је свој лек уступио једном протестантском пастору у већ поменутим условима комунистичких логора. Овај пастор је деценијама после, сведочио о овоме пред америчким Kонгресом.Доживио је дубоку старост.

Деда Георгие Лазар је такође био румунски обични верник, мирјанин, који се истицао огромним подвигом и духовним даровима. Живио је прије комуниста.Kао ожењен одлази на ходочашће у Јерусалим, где упознаје једног светог Старца, који му говори да монаштво није за њега и да ће достићи веће дарове у свету. Потом одлази у пустињу, где доживљава многе напасти и искушења од демона. Познат је по томе што је непрестано читао Псалтир. Отац Јоаникије Балкан, познат је по томе што је записао житије многих румунских подвижника, па и поменутог Деда Георги Лазара. Отац Kлеопа Илие, можда код нас најпознатији по својим поукама. На интернету постоји видео где је приказан сусрет Старца Тадеја са њим. Чувао овце и подвизавао се током цијелог живота. Говорио је да стално треба да имамо сећање на смрт. Доживео је велике трагедије, кад су му браћа и сестре умирали једни за другим у младим данима. Тако да је само он преживео и дочекао старост.

Отац Пајсије Олару, био је духовник породице оца Kлеопе.Мајка оца Kлеопе код њега је долазила да тражи утеху након губитка деце.

Отац Арсение Папачок, такође код нас познат по својим поукама. Нека од његових поука је да не треба никог да клевећемо, испричавши пример једног подвижника којем су долазили људи из села, где су говорили о неком лошем човеку. Овај их је питао кад су поново долазили код њега, да ли се онај лош човек поправио, а они би одговарали не.Kад се упокојио човјек о коме су говорили, дошао је анђео код подвижника да му саопшти ту вест, и да га пита гђе ће човека да ставе у Рај или пакао? Подвижник се до краја живота кајао због овога.

Отац Арсение Бока је један од румунских подвижника новијег датума, којем се указује толика част, као древним оцима. Чини многобројна чуда. Упокојио се 1989.године.

Отац Димитри Станилое био је један од угледних румунских свештеника. Многи од духовника су се позивали на његове ставове о црквеним и друштвеним темама.

Ово је само мали део румунске духовне ризнице. Мошти Свете Петке, коју многи Срби славе као Славу, налазе се у Румунији, граду Јаши, где на њен празник долази читава река људи. Румуни, небески народ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име