Један од жанрова музике за које се вежу контроверзне религијске теме је свакако хеви метал музика. Често критикована због нихилистичких текстова, инсистирању на негативној страни живота, па и повезаности са окултним. Мада ово није ново у свету музике.

Још је славни италијански композитор Никола Паганини називан ,,ђавољим“ због своје виртуозности. Такође и Рихард Вагнер се бавио у свом делу германском митологијом.
У двадесетом веку позната је прича о блуз музичару Роберту Џонсону, за кога се причало да је продао душу ђаволу у замену за свој таленат. Након тога почиње хипи доба са својом њу ејџ духовности. Битлси одлазе у Индију и промовишу покрет харе кришне. Ролинг Стонси објављују песму “Simphaty to devil“ (Симпатија за ђавола). Фронтмен бенда Дорси Џими Морисон се интересује за индијанску духовност, као и мистичног књижевника Вилијама Блејка. Али, озбиљнија прича за окултно почиње са пионирима хард рок и хеви метал музике бендовима Лед Цепелин и Блек Сабат. Члан Цепелина Џими Пејџ показује велико интересовање за окултно, а посебно за дело британског окултисте Алистера Kроулија.Чак откупљује и његову кућу у којој живи једно време. Њихова чувена песма Stairway to heavan (Степенице до неба),причало се да када се слуша у “обрнутом смеру“ има другачији смисао, који велича демоне. Ове тврдње чланови бенда су одбили као нетачне. Слично се говорило и за познату песму од Иглса “Welcome to hotel California“. Бенд Блек Сабат такође обилује окултним, почев од самог назива бенда, који у преводу значи “црни сабат“ или дан када се изводе магијски ритуали. И чланови “Блек Сабата“ су поштоваоци Алистера Kроулија, да су му посветили и песму “Мр Kроули“. Члан овога бенда Рони Џејмс Дио се сматра одговорним за популаризацију тзв. ђавољих рогова, показивање два прста, кажипрста и домалог, што је један од знакова хеви метала.

Kокетирање са окултним и сатанизмом радикалније наставља бенд Веном, који издаје албум Блек метал, по коме је читав правац хеви метала добио назив. Бендови блек метала се радикално окрећу окултизму, сатанизму, национал-социјализму, нихилизму. У овоме нарочито предњачи скандинавска сцена. Једна од прекретница у овоме је бенд Маyхем.Резултат тога је трагично убиство члана Маyхема од другог члана истог бенда. Даљим напредовањем блек метала са бендовима попут Горгоротх, Белфегор, Бехемот, Мардук, све више долази до популуразиције сатанизма.Kонцерти ових бендова личе на црномагијске ритуале.

Поред блек метала кокетирање и елементи сатанизма присутни су и у треш металу. Оснивачи овога жанра чине чувана четворка бендова Металика, Слаyер, Антраx, Мегадетх. Међутим, за разлику од блек метала овде се сатанизам и антирелигијски текстови јављају углавном само као део имиџа. Тако, рецимо бенд Слаyер има такав израз, а неки чланови бенда су хришћани.

Један од најшокантнијих музичара данашњице Брајан Ворнер или Мерилин Менсона, деведесетих се састао са оснивачем сатанистичке цркве Антоном Шандором Ла Вејем. Но, ипак и код Менсона то је само део имиџа како би се шокирала јавност. Менсон припада музичком правцу индустриал метал, мада тешко да би се могло тачно дефинисати његов музички израз у коме има различитих стилова, па и кабареа. Своје уметничко име је направио спајањем имена двоје америчких хероја или антихероја поп културе Мерилин Монро и Чарлса Менсона, познатог по убиству са својом хипи комуном“породица Менсон“ супруге редитеља Романа Поланског, Шерон Тејт, која је била трудна. Ово убиство се такође везује за сатанизам и Ла Вејову Сатанину цркву, чији је Менсон наводно био члан. Нешто прије тога Ла Веј је помогао Роману Поланском око окултних ефеката у његовом чувеном филму “Розмарина беба“. Ипак, сам Мерилин Менсон је изјавио да посећује баптистичку цркву у свом родном месту, а за коју је везан од детињства.

Окултизам, као паганизам и митологија присутни су код многих метал бендова различитих праваца. Поврх свега тога има свијетлих примера у хеви метал музици. Познат је правац хришћански метал. Један од оснивача чувеног бразилског треш метал састава Сепултура Макс Kавалера се венчао прије неколико година у православној Цркви. Трагично преминули певач бенда Линкин Парк, Честер, припадао је православној Цркви. Па и бендови, који на први поглед делују мрачно не значи да пропагирају сатанизам или нешто окултно.Kао и код паганских философа и овде је могуће наћи доброг.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име