Ох, нове снаге. Како сте докторе? Баш сте лијепо одјевени, по хришћанском идеалу.Штета за Вашег претходника, несрећан случај.Био је баш добар, кул, што би клинци рекли.Хоћете цигарету? Ја без њих не могу.Не, хвала, не пушим.Па, наравно, Ви сте уредан дечкић, одмах се види.Сигурно никад нијесте запалили ни једну.Прави хришћанин.
Опростите, али религију оставите по страни.Лична ствар, док не угрожава права других људи.
Да, у праву сте, мој мили психићу.Све је то “опијум за народ“, како рече неко.Није тако, али нећемо се расправљати.Добро.Али ме неодољиво подсјећате на неке пуританце из мога дјетинства.Међу нама, исто су се правили фини, а са мном су пушили траву, гледали порнографију и много шта слично.Знате ваљда о чему причам, па још сте млади.Вјероватно имате и вјереницу.Неку фину пуританску дјевојку.Шта би она рекла кад би знала да сте зависни о порнографији? Добро, знам да нијесте, али то је само хипотетичко питање.Можда и јесте, опасни сте ви из хришћанске заједнице.Како су Вам пријатељи из интерната? Виђате ли се, чујете ли се? Сви сте вјероватно успјешни.Срећа, па нијесте слушали оне досадне свештенике, који су вам држали предавања.Неке од твојих другова су знали непристојно да додирују, опрости, али и тебе, мада тога није био свјестан.Ма, шта причате, Ви сте луди? Палећи нову цигарету, пацијент је са благим осмјехом одговорио, па јесам.Зашто би сте иначе били овдје? Није важно шта прича један лудак, осим, ако је то истина.Све је то производ мојег изопаченог ума.Свиђате ми се, не бојте се.Ви сте добар човјек и хришћанин, са малецним слабостима, које Вас могу одвести у пакао.Пакао, како то добро звучи, па-као, као знак запитаности над нечим, на што се никад неће наћи одговор.Пацијент је потом правио колут за колутом од дима цигарете.И Ви имате неку запитаност, зар не? Не причамо о мени, него о Вама, одговори психијатар.А, зашто би ја драги одговарао на твоја питања, кад ти нећеш на моја? Код мене важи правило реципроцитета, без ако не желите да сарађујем, а то би Вас унизило у очима Ваших колега.Добро, питајте шта желите, рече психијатар.Таквог Вас волим.Почнимо са питањима.
Мислите ли да Вас вјереница заиста воли? Наравно, какво је то питање.
Да.Дјевојка је предражесна, њени родитељи дивни људи, хришћани.Мада, међу нама, кад је била тинејџерка, јадни родитељи су имали пуне руке посла око ње.Знаш ли можда да је са слатких шеснаест отишла и побјегла са мотоциклицистичком бандом, пила, пушила траву, узимала халуциногене, имала згодне момке, више њих, на крају је јадна дјевојка завршила на инфективном одељењу.Сифилис.Имала је због свега и психичких проблема.Она фина жена из хришћанске заједнице је извукла.Не причајте глупости, Ви сте луди. Па, јесам драги, ево већ други пут ти то одговарам, иначе зашто би били овдје.Добро је што сте држали ти и твоја драга предбрачни испит, иначе би добио неку полну болест.Шта би рекли људи из Ваше заједнице, да сте Ви сигурно криви, дјевојка је невина.Да сте покварењак и итд.Психијатар је киптао од бијеса.За данас је разговор завршен.Наравно, драги.Довиђења.Видимо се, барем се надам.
Доктор је отишао право кући.Попио је неколико пића.Пошто није био навикнут на алкохол, позамашно се напио.Назвао је своју вјереницу да хитно дође.Дјевојка, не слутећи ништа, дошла је одмах.Младић је насрнуо на њу обраћајући јој се первезним речником.Поцијепао јој је и одјећу.Имали су односе.Вјереница је била још увијек дјевица.Дрхтала је полулуда. Психијатар је лежао наг, као луд. Потом је дјевојка назвала плачући родитеље. Људи су били бијесни.Од вјенчања са таквим манијаком није било ни ријечи. А не само то, него је добио позамашну казну за силовање. Срео се негдје у пролазу са својим пацијентом, који му је са осмјехом добацио, добар посао, сад смо под истим кровом.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име