У историји Цркве било је много светитеља, који су пре свог обраћења у веру, били велики грешници. Неки су били разбојници, попут покајаног разбојника на крсту са десне стране Исуса Христа на Голготи или попут светог Мојсија Мурина. Други су били тешки блудници, као света Марија Египћана. А било је и оних, који су се бавили магијом и достигли високе степене овога недозвољеног знања од стране Цркве. Такав је био и свештеномученик Kипријан,који се на чудесан начин обратио у хришћанство.
Свештеномученик Kипријан пре обраћења у хришћанство живио је за време цара Декија у Антохији Сиријској. Био је чувени волхв и философ. Родитељи га од раног детињства дадоше учитељима магије да га науче њеној вештини. Већ у десетој години знао је многе окултне вештине, а у тридесетој години живота био је савршени маг, који је познавао сву магијску вештину. Знао је да призива мртве, утиче на временске прилике, познавао је астрологију, правио штете људима, младиће и девојке приносио на жртву демонима, људе учвршћивао и усавршавао у блуду, гневу, таштини, помагао им разним демонским смицалицама у животним проблемима. На крају, разговарао је са самим Kнезом пакла лицем у лице.

Једном код њега дође младић по имену Аглаид, који је безуспешно покушавао да приволи девственицу Јустину на љубав. Пошто ништа није успео, помоћ је потражио од овога волхва Kипријана,који му обећа успех. И све је изгледало лако.Kипријан у својим окултним књигама нађе демона задуженог за ову врсту проблема, призва га, овај му обећа након што се исхвалио каква је све зла правио да ће ово брзо завршити. Даде Kипријану чинију са течношћу и рече му да Аглаид напрска са њом Јустинину кућу. Јустина увече током молитве осети блудна комешања у тијелу, маштања којих се срамила. Поче се усрдније молити и крстити. Демон не могавши да поднесе силу крсног знака побеже, а Јустини се поврати мир.

Након што се врати демон каза своју немоћ, те Kипријан дозва другог опакијег демона. Али и овај се врати незавршеног посла. На крају призва самог Kнеза демонског, објашњавајући му немоћ претходна два демона. Овај обећа Kипријану успех након што изгрди претходнике. Заиста, овај употреби опасно лукавство. Преобрази се у жену, започе разговор са Јустином, правећи се заинтересован за хришћанство. Јустина препознаде замку ђаволску, поче се молити и чинити крсно знамење, па и Kнез демонски побеже. Објаснивши Kипријану да они не могу да подносе крсно знамење, предложи му следеће лукавство, како не би били посрамљени демони и Kипријан.Наиме,овај демон се претвори изгледом у Јустину и оде Аглаидовој кући, правећи се као заљубљена у њега. Но, пошто Аглаид спомену Јустинино име, демон исчезе.

Kипријан љут, магијском вештином попусти на Јустину болест, па на њене сроднике, суседе, познанике, њихове слуге и стоку. На крају и на читав град. Угледне старешине градске молише Јустину да не изазива волхва Kипријана,него да се уда за Аглаида. Јустина их умириваше и говораше да ће се све убрзо завршити. Усрдно се помоли Богу и сва демонска мучења престадоше.

Kипријан се након свега супротстави демону, спознавши његову немоћ. Овај покуша да га убије давећи га. Али Kипријан се стаде молити Јустинином Богу, при том сетивши се знака крста, који Јустина стављаше на себе, поче се крстити. Демон устукну и побеже, али запрети Kипријану да се неће лако извући из његових канџи.
Потом овај чувени волхв оде до надлежног епископа, да се крсти, испричавши му све како је било. Епископ у почетку изражаваше сумњу у Kипријанову намеру, али кад овај донесе своје чаробњачке књиге и јавно их спали, увери се у искреност његове намере. После неког времена се Kипријан крстио, потом би рукоположен за чтеца па презвитера, на крају за епископа.

Након, што бијаху оклеветани код власти од стране незнабожаца Kипријан и Јустина мученички пострадаше.Њихова тела сачува једна узорна жена сродника цара Kлаудија. Свети Kипријан и Јустина су доказ да се сила Божија у немоћи показује. Будући највећи чаробњак у свом подручју,Kипријан не успеваше са свом силом демонском да покори наизглед обичну осамнаестогодишњу крхку девојку. На крају она преобрати молитвом окорелог мага на Христову страну и заједно пострадавши постадоше свети мученици.

Свештеномучениче Kипријане и Света Јустина, молите Бога за нас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име