Један од симбола двадесетог века, сигурно је Мерилин Монро. Доживела велику славу, успех, али све јој то није било довољно. Била је тужна.

Многи су је сматрали за приглупу плавушу. Она, чини се и није трудила да то оповргне. Запетљана у замке поп културе и сопствене депресије, све је више утеху тражила у таблетама и пићу. Била је инспирација Ендија Ворхола, кажу љубавница Џона Kенедија, а и других. Она је тражила само једно. Срећу. Ма, шта то значило. Није је проналазила. Kао да је заобилазила читав њен живот. За људе је била само лака плавуша, којој ,,ветар диже сукњу“. Остварила се у комедијама, иако њен унутрашњи свет сигурно то није ни најмање био. Пиће и барбитурати, гламур и депресија. То је била права Мерилин. Најпознатија је по улогама: „Све о Еви“, „Мушкарци воле плавуше“, „Неки то воле вруће“.

Рођена као Норма Џин Мортенсон у Лос Анђелесу 1926.године.Сматра се да њен прави отац није човек који је уписан. Њена мајка Гледис током Мерилиног детињства доживела је слом живаца. Мерилин се сећала да се наизменично смејала и вриштала. Одрастала је у хранитељским породицама. Kако би је се ,,решили“ давали су јој новац да што више буде по биоскопима. Проводила је дане, па и значајне делове ноћи по њима. Пошто јој је стварни свет деловао у детињству као мрачан, почела је још тада да глуми по кући, када би остајала сама.

Иако је изгледала наивно, оставила је дубок траг у популарној култури. Њен стил је инспирисао и друге велике звезде, попут Мадоне, а певач Брајан Ворнер инспирисан у свом раду америчком популарном културом направио је себи псеудоним од имена Мерилин и презимена серијског убице, вође хипи комуне Чарлса Менсона. Тако да је добио уметничко име Мерилин Менсон.

Према неким истраживачима Мерилиног лика и дела тај мит о томе да је Мерилин Монро била глупа не стоји. Такво се мишљење створило из улоге у филмовима у којима је глумила, али то је била само глума.

Неки су је повезивали са расизмом, који је у време њене популарности био присутан у Америци.Kао симбол плавуше, превише ,,беле“.Ово међутим не може бити тачно, бар што се тиче Мерилиних ставова по овоме питању. Пошто је у време њене популарности Афроамериканцима било забрањено да наступају по луксузним клубовима, Мерилин је наговорила једног од власника да дозволи сада култној певачици Ели Фиџералд да наступа, а она ће заузврат долазити сваку ноћ да је слуша. Мерилин је своје обећање испунила, а власник клуба је имао велику зараду од тога.
Мерилин Монро је имала три брака. Први муж био јој Џејмс Даферти, са којим је била у браку од 1942 до 1946.године. Kасније је Даферти тврдио да је он био једина права њена љубав. Али да су Мерилин понели снови о слави и да су је власници продуцентских кућа натерали да се разведе.

Други брак јој је био са Џоом Ди Маџиом, а трећи са Артуром Милером, ради кога се прије ступања у брак преобратила у јудаизам, иако је одгојена у хришћанском духу.
Велика икона поп културе Мерилин Монро нађена је мртва 5 Августа 1962.године у својој 36 години живота. Званични узрок смрти је предозирање о таблетама и пићу. Око њене смрти постојале су,а и даље постоје бројне контроверзе и теорије завере. Један агент ЦИА, тврдио је после дугог низа година да је он убио по налогу службе.
Било како било Мерилин остаје непревазиђени симбол двадесетог века, као и популарне културе, где су јој једино у конкуренцији Елвис Присли и Мики Маус.

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име