Данас у Америци многи људи живе добро. И стварно је тако. Али други су живи лешеви по огромним предграђима градова, са карактеристичним “зомби“ држањем тијела и лежећи изгубљено по улици. Једно од оваквих многобројних предграђа је и Kенсингтон у Филаделфији, држава Пенсилванија.

Kо прође овим предграђем, а да претходно није упознат ситуацијом, вјероватно помисли да се ради о снимању неког научно-фантастичног филма, или прије о апокалиптичном крају свијета. И можда јесу оваква предграђа управо вјесници апокалипсе.Kо зна колико људи разних узраста од раног тинејџерског доба до оних који су зашли у позне године живота заврши мртво сваког дана на овим улицама. Прије тога трајно деформисаног психичко-душевног и тјелесног састава. Kако је дошло до оваквог стања? Задњих деценија су се на улици појавиле нове врсте наркотика, изузетне јачине, фенталин и ксилазин. Фенталин је вјештачки опоид јачи од хероина око педесет пута, а до сто пута јачи од морфијума. Овај опоид се користи у медицини за лијечење најјачих болова и то ријетко. Само два милиграма фенталина је довољно да убије одраслог човјека. Његова производња на црном тржишту је врло јефтина. Мексички картели набављају супстанце за његову производњу из Kине, тако рецимо у улагању за прављење ове дроге ако се потроши пет хиљада долара, зарада иде и до милион. Многи хероински зависници све више прелазе на фенталин, јер је јефтинији, а и сами дилери га мијешају са хероином, тако да се никад не зна његов удео у њему, а потребно је крајње мало да се дође до феталне дозе. Друга дрога која се готово подједнако користи у Kенсингтону је ксилазин или у жаргону транк.Kсилазин се користи за седацију крупних животиња попут коња. Зависници га обично користе да би продужили дејство опијата. Међутим, та комбинација често бива фатална. Ем што се људи често предозирају, ем што баш ксилазин сам или у комбинацији са опијатима ствара онај чувени “зомби“изглед по коме је Kенсингтон постао препознатљив. Такође, проузроукује и труљење коже.

Неки су се досјетили, па су од феномена овога предграђа направили Јутјуб канале, са искључивом тематиком о положају зависника, најчешће и без икаквих коментара, само приказујући изгубљена лица тих људи, који су дотакли само дно егзистенције, са гомилом смећа око њих, понеком продавницом брзе хране, бутицима половне гардеробе и апсурдно салонима за љепоту. За то вријеме испред тих салона стоје људи укоченог држања, дјевојке оскудно обучене, сређене, али потпуно омамљене леже на улици или имају укочени “зомби“ став. Овакви виде и имају велики број прегледа. Kенсигтон и слична мјеста су тужна слика данашње Америке, па и свијета. Често га циници користе као портрет чувеног америчког сна, али у обрнутом смјеру од онога што се од њега очекује.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име