Kад погледамо историју људског рода, највише људи је живело обичним, наизглед ,,неутралним“ животом. Неки су оставили траг као добри, неки као лоши људи. Било је и оних, који се могу назвати ,,велике звери“.

Најупечатљивије су можда по последицама и утицају три такве личности…
Први је римски цар Нерон. Један од најскандалознијих римских и уопште светских владара у историји. На престо очуха, дошао је под утицајем његове мајке Агрипине. У почетку се са њом добро слагао, били су врло блиски, ипак на крају је убио. Познат као први прогонитељ хришћана. Прогон је почео због пожара, који је по историјским наводима сам изазвао. За пожар је окривио хришћане. Пошто је био опчињен уметношћу, запалио је Рим, да би саградио љепши град. Саградио је велелепну кућу, Домус Ауреус, као и познати Kолосеум,који се налази данас у Риму. Због своје суровости, тадашњи хришћани су мислили да се ради о Антихристу из Откривења Светог Јована Богослова. За време његове владавине посечен је апостол Павле, а разапет, на своју иницијативу наопачке из смирења, апостол Петар. Пошто је трошио новац ненаменски на уметност и сам себе сматрао великим уметником, био је под притиском Сената. Извршава самоубиство. Последње речи су му биле “ qualis artifex pereo’, тј “какав уметник умире“. Ове Неронове последње речи се данас сматрају за умишљени, непостојећи таленат. Избрисан после смрти из списка римских владара, претрпео такозвани „damnatio memoriae“. Имао је тридесет једну годину у тренутку смрти, а на владарски престо дошао у седамнаестој години.

Друга велика звер је Адолф Хитлер, а у исто време са њим, његов савременик, који је по многим наводима утицао на њега, као и на многе друге, Алистер Kроули или Едвард Александар, као трећа велика звер.

Сам Хитлер је био одушевљен германским митологијама, Вагнером, који је био под утицајем исте, као и Ничеом, његовом идејом о надчовеку. Велики утицај на Хитлера је имало тајно друштво Туле. Први, који су били на мети нациста, нису били Јевреји, него, што је данас мало познато окултисти. Сам Хитлер се бојао њих да му не покваре планове. У свом систему власти имао је четири утицајне личности. Алеберта Шпера за архитектуру ,,хиљадугодишњег рајха“, доктора Јозефа Менгела за науку и медицину, Гебелса за пропаганду, Химлера за окултизам и мистицизам. Сам Хитлер слао је експедиције на челу са Химлером на Тибет, не били утврдили аријевско поријекло Немаца.
Kад су питали Хитлера, зашто толико мрзи Јевреје, одговорио је “зато што су измислили Бога“. Kао да је кроз уништење Јевреја хтео да поништи Христово Оваплоћење као Богочовека у изабраном народу. Тако да је и Хитлер имао ту ,,част“ да постане Антихрист, велика звер.

Трећи опасни човек, кога је његова мајка као дијете назвала звер, био је Алистер Kроули. Од детињства проблематичан, хоби му је био да убија мачке, у младићком периоду почео да се занима за окултизам и тајна друштва. Потиче из богате енглеске породице власника пиваре, који су припадали хришћанској секти“Плимутска браћа“. Придружује се на универзитету тајном друштву “Златна зора“. Посећује Египат и друга археолошка налазишта у потрази за знањем о старим религијама. Напредујући у окултизму добија демона Ајваза, који му даје инструкције и упутства. Овај демон га је назвао великом звери. Kроули је своје учење назвао Телема. То је нека врста синкретистичког учења, иако га многи сматрају сатанистичким.Kроули је утицао и на оснивача“Сатанине цркве“у Америци Антона Шандора Ла Веја. Имао је утицаја на популарну културу, као и на многе секте и култове до данас. Умро је 1947.године у психијатријској болници.
Изгледа да су ови и још многи слични људи само претече оне праве Велике Звери или Антихриста.

Милош Лалатовић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име