Звао се Милорад Рајчевић, али је на његовој личној карти писало само „светски путник“. А он је управо то и био! Са месечним хонораром од само 150 динара, Милорад је успео да обиђе цео свет.

Милорад Рајчевић из Лесковца је први Србин који је пропутовао свет. И то се није тек тако десило. Од малена, Милорад је био немирног духа и имао  огромну жељу да спозна свет. Милорад је рођен је крајем 19. века у околини Лесковца. Завршио четири разреда основне и два разреда грађанске школе. Занимало га је сликарство, те са 15 година одлази Беч, где учи сликарство код дворског сликара.

После Беча, његов немирни дуг га одводи из једног града у други, од Салцбурга, Минхена, Штудгарда, Нирнберга, Улма, до Париза, Женеве, Лозане, Берна, Цириха, Базела и Луцерна. Након овог обиласка Европе, Милорад одлази за Америку где након пар месеци повређује ногу. Враћају га у Европу након откривања да нема пасош.

Међутим, то га никако није обесхрабрило и он наставља своје путовање преко континената. Одлази у Румунију, а затим у Цариград, Александрију и Јерусалим. Ова његова прва путовања трајала су 4 године а током њих је научио 5 језика.

Године 1910. Рајчевић покуцао је на врата „Малог Журнала“, једног од најтиражнијих српских листова тих времена. Браћа Савић су за њега имала један предлог – да за 2 године и 150 динара месечног хонорара обиђе Европу, Азију, Америку и Африку. Постојао је, наравно, још један услов, а то је да им Милорад шаље дописе и потврде месних власти као доказ да је био у сваком од места које је посетио. Милорад је био апсолутно одушевљен понудом!

Милорад Рајчевић 14. марта 1910. започиње своје путешествије око света. Једина ствар коју је понео у свом ранцу поред неопходних лекова била је празна путничка књига у којој ће сакупљати потписе знаменитих личности које ће сретати на својим путовањима.

Ово путовање му је одлично кренуло! Прва особа која му се потписала у књигу био је лично Принц Ђорђе Карађорђевић, кога је срео у Горњем Милановцу. Пут га је водио у Црну Гору, где му је потпис дао још један принц – црногорски престолонаследник Данило. Милорад наставља за Италију, Француску, Енглеску, Немачку и стиже у Русију.

Путовање светом је тада била реткост и због тога су о овом Милорадовом необичном подухвату извештавали и страни медији.

Преко Сибира наставља у Азију где се наилази на потпуно другачију културу. Одлази до Владиводстока и стиже у Јапан чијим је обичајима био очаран. Тамо престолонаследник одбија да се упише у његову књигу, највероватније из разлога што су јапански цареви сматрани божанствима.

Уследили су Сингапур, Малезија, Сијам. У Сијаму га дочекује краљ лично и поклања му мотор. У Индији су му приредили величанствен дочек, и из Индије наставља за Цејлон, Персију и Сирију у којима га дочекују јерусалимски и јерменски патријарх.

Милорад стиже у Београд 21. септембра 1911. где је у његову част приређен свечани дочек.

Иако није стигао да обиђе преостала два континента, он не одустаје, и 1913. обилази Америку а након завршетка Великог рата и Африку.

Као дописни новинар „Малог Журнала“ Милорад Рајчевић је пропутовао 70 земаља од 1910. до 1930. Његова путничка књигa је највећа и највреднија збирка аутограма, укључујући потписе краљева, принчева, државних функционера и других утицајних личности.

Милорад Рајчевић је и дан данас велика инспирација за све оне који воле да путују.

 

Serbian.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име