Зима и пролеће су се равнодушно сусрели те године, шездесет и неке, окрзнули су се погледом и само се на трен осмехнули зрацима Сунца, што вирка кроз храстова стабла на Липовцу. На вајатима и качарама капале су последње сузе из леденица, откидале су се са греда и ломиле се на ситне кристале. Само понека закрпа од снега опстајала је неподерана у двориштима успаваним дугим зимским сном. Понеки цвет кукурека жмиркаво је извиривао иза камења у реткој буковој шуми, што се наткрилила као дебела поњава над уснулим селом. Будио се живот. Понеко јагње се отимало из мазних руку сеоске дечурлије, истрчавало је у дворишта, разиграно машући вуненкастим репићем, откривајући нови простор за своју разиграност.

Куће мојих комшија су се удомиле испод Пирине Главице, заоденуле се шумом као сивом кабаницом, све некако сличне једна другој. И чељад што су се свила, свако око своје ватре, греју се истом надом, и истим варницама разгоревају веру у души; да ће година бити родна и плодна, да ће се напунити амбари житом, бурад ракијом, млекари качицама сира и кајмака, трапови кромпиром, ротквом, празилуком, јабукама;да ће се намирити порез, купити нови опанци за жуљевита стопала, што посрћу за плугом, браздом, откосом, џадом…Да ће женска чељад забрадити косу новим марамама, заоденути се шареним реклама, припасати нове прегаче…А, дечица, к’о дечица, трчаће у сусрет очевима што се враћају са пијаце са празним качицама и балонима и смотуљком новца у унутрашњем џепу зубуна. Жуљевите руке ће их даривати свиленим бомбонама, чибуцима и златним медењацима, што миришу на каранфилић и цимет. Тако се живи од вајкада. Само се мењају знамења на заставама, печатима и војничким капама. Све остало је исто. На сељачким длановима и леђима почивају и дом и држава, и окућница и забран.

У једном од таквих домова, свила се мала породица, вредни, поштени, на сваком узову одазвани, богобојажљиви… Не помену ни живе, ни упокојене, а да се не прекрсте. Залогај хлеба не поједу док се Богу не помоле.

-Шта ти велиш Милице, да ове године сејемо кукуруз у Крчевини; ко велим да разорем ону ливаду, неистрошена земља. Има ливада, ‘вала Богу, за сенокосе.

Милица послује нешто око шпорета, оборила главу да сакрије радост у очима. Ето, њен човек се с њом договара, не заповеда, не одлучује сам. А, није хтела да се уда за њега. Срце јој заиграло за оним Марком што је свакој девојци најлепше речи говорио. На сваком вашару био коловођа, пустахија. Лепио свирачима паре на знојаво чело, стасит, ватрена ока и бисерног осмеха. Дуго је на девојачким дланова горела ватрица од врелог стиска његове руке у колу. Но, не даде је отац за њега. Са Стојаном је откривала тајновити живот у браку, срамежљиво се привијала уз свога човека, а он стрпљиво чекао да га заволи, оном постојаном љубабљу што се плете натенане, а траје до вјека.

Чуварица и кућевница мало отћута, прибра мисли, утиша срце.

– Дела, Стојане. А, и кући нам је ближа та парцела. Могу очас да скокнем до штале, помузем краве, зготовим ‘рану за чељад, па да се врнем да прашим кукукуруз.

-Мајко, да ове године засадиш у врту шебој, кадифице и невен… хоћу да окитим косу нашим цвећем, кад ме поведеш на вашар, да будем најлепша. Хоћеш ли, мајко?

Даница је једино дете у породици. Бистроока, све запажа, све разуме. Ускаче у очево крило, привијајући се уз бодљикаву нежност очева необријана лица. Две танке ручице се обавише око стаменог породичног стабла. Замириса кућа хлебом, као тамјаном, као босиљком. Милица лупка прстима по врелој погачи, да се увери да је добро печена. Дом се испуни молитвом ,,Оче наш… хлеб наш насушни дај нам данас…“

Док плуг сече земљу црницу, два бића која је Бог удружио у тежачком животу, трпљењу, поверењу, надању …слажу бразду поред бразде. Да се напоје златни клипови кукуруза, да сазру, да роди с њима изобиље породичне слоге и спокојства. Испод раскошне крошње ораха, на старом ћилиму, заспала Даница. И само на трен брижна мајка ,,баци“ поглед на уснуло чедо, док уморна, прашњава и жедна помаже своме домаћину. Вече је. Уморна земља и уморне руке. Само су љубав и радост неуморне.

-Биће добар род у Лучевини, Милице. Сутра да пођеш у град. Даници да купиш нову одећу и обућу, школску торбу и све остало. Брзо ће проћи љето. Ето, ‘вала Богу, стигао нам ђак за школу. Купи и теби нову мараму и…шта још желиш.

Љубици заискрише очи, задрхта срце. Бог им је дао само једно дете, али некако другачије од друге деце, као да је Мајка Божија одгајала и крепила. Као анђео је. Густа црна коса брижљиво очешљана и сплетена у плетенице, два тамна ока претрчавају од очевог до мајчиног лица. Све запажа –и забринутост и радост. И све спаја –очев горштачки понос и мајчину ненаглашену нежност; анђеоском љубављу уједињује.

-Даница већ зна да чита и да пише. Зна помало и да рачуна, онолико колико сам знала да је научим. Уме лепо да се поздрави када сретне комшије. Не бринем ја за њу. Нећемо због ње обарати поглед кад међ’народ изађемо. Да нам Бог да здравља и Свети Ђорђе да нас чува.

Док уморним рукама простире столњак, да окупи своју малу породицу око стола и топле вечере, мајка зове Даницу. Не одазива се.

-Зови Даницу, Стојане! Спремила сам топлу питу зељаницу и домаће кисело млеко. Ево и колачићи од сушених шљива. Она то воли.

Стрепња прену из мисли Стојана. Пође до гостинске собе. На кревету испод славске иконе, заспала Даница. Млечно-бело лице орошено капљицама зноја. На уснама неразговетно бунцање. Болни мач прободе очево срце.

-Данице, устани, рано моја! –Жуљевитом руком опипава орошено чело. Гори…

-Милице, донеси ракију препеченицу и оне ланене пешкире и крпу лојаницу што се ставља на прса да извуче ватру. Донеси ми и Крсну икону..Донеси…

Даница на трен отвори очи, стисне својим ручицама њихове дланове, па опет утоне у бунило. У зору Стојан упреже коња, смешта у чезу Даницу и Милицу. Преко Данициног мајушног тела, мајка ушушкава ћилим, онај првоткани што га је у дугим зимским ноћима, ткала за девојачку спрему. Журно крећу у Ужичку болницу. И тако…Теку дани…Даница је, већ два месеца на лечењу. Дечја парализа….

-Посећи ћу орах…под њим је заспала и разболела се моја кћи…Говорих ли ти Милице, да је чуваш од урокљивих очију. Урече нам дете она Јаглика- у болном растројству говори Милан.

…Пошла сам у први разред Основне школе. Даница је тада имала десет година. Често сам је посећивала. Била сам јој најбоља другарица. Тешко се кретала, али је била весела. Свој хендикеп је занемаривала. Колико је успевала, учествовала је у нашим играма и радостима. И на вашар је долазила с мајком. Док се коло разигаравало на Пириној Главици, мајка је у крилу цупкала своје болесно чедо. Звуци трубачког оркестра су распламсавали неку пркосну ватру у Данициним очима. Свако коло одиграла је срцем. И цупкала је својим болесним ножицама, док су се звуци трубачког оркестра орили преко Липовца и Градине.

Једнога јутра дође њена мајка код мојих родитеља, некако чудно стидљива. Моја мајка је ручно млела свеже пржну кафу, мудро ћутећи. Само је на трен померала џезву на шпорету, где је ватра јача, да вода брже прокључа. Никада није била исхитрена и радознала.

Милица је започињала час ову, час ону причу, говорила је некако неповезано, обарајући поглед на крило избледеле сукње. Ломила је руке и немир борећи се, да проговори ту мучну растрзаност због које је дошла.

-Ја вас гледам к’о род рођени. А, и мој Стојан је с тобом био у војсци. Је ли тако, братиша? И јаранили сте заједно. Ето, наше се куће испомажу и у добру и у злу…и ето, к’о велим… Ја немам никог другог с ким ћу подјелити моју муку. Моја Даница ‘оће да крене у школу. Куд ћу јадна с њом онак’ом.

Тешке сузе замакоше у чвор од мараме.

-Ја ћу јој помагати! У свему!

Први пут дадох одговор уместо мојих родитеља.

И тако добих школску другарицу. Пратила сам њене кораке и носила и њену школску торбу. Понекад нас је зими, до школе, возио њен отац у саоницама. Идила, каскање коња, фијук бича, као у романима руских класика. Даница је у једној години савладавала по два школска разреда. Бистра, марљива, живот дарује и отима у исти мах. Са Данициним пунолетством, једно за другим, отишли су у вечни мир њени родитељи. Остала је сама.

Негде пред крај мог гимназијског школовања, у недељном доласку кући из града, дочекала ме је у цветњаку моја мајка, некако чудно озбиљна.

-Добро јутро! Дошла сам ти, мајчице!

-Добро дошла, лико. –

Утопих се у мајчин загрљај, миришем јој са груди босиљак, калопер, смиље, нану…Упијам њене откуцаје срца у моје срце. Мајчица моја…

-Хоћу топло млеко, мајко! Млеко у граду не мирише на наше ливаде. Седи ту поред мене. Шта има ново у нашем комшилуку? Како је Даница?

-Даница?-Прену се моја мајка.

-Осрамотила се…

-Говори, мајко!Даница не може да се осрамоти. Она је мудрија од свих нас. Не говори тако, мајко.

-Даница је бременита. Не говори ништа … Нико не зна с ким…А,она онак’а, Боже опрости…Греота је и срамота причати о томе.

Оставих моје лонче са црвеним туфницама, напола испијено. Трчим код Данице. Дочекује ме чудесно радосна, сва ,некако, озарена.

-Знаш…-прошапута.

-Знам…

-Али желим још нешто да знаш. Ти знаш да ја сада имам само тебе…За једну велику тајну…Родићу…Не треба ми ништа од човека чије дете носим. Он и не зна. Желим да знаш ко је он. Само ти… Ако се нешто мени догоди, потражи га. Реци му. Он нема породицу. Нека узме наше дете… Само у том случају да му кажеш…

-А, је ли то била љубав?-промуцах неспретно.

– Љубав… Мени је требало дете…нешто моје…да се ослоним на раме неког мог…Љубав је за вас дангубне. Моје њиве, ливаде, забрани, окућница…се надају изданцима. Да све не прекрије драча и коров.

…У кући са малим прозорима испресецаним окнима, чује се дечје гугутање. Срце ми туче на врх Липовца. Прибирам се испред врата, да уђем колико толико у нормалном стању. Дочекаше ме две испружене руке, док их саплићући кораци доносе у мој загрљај. Очи озарене мајчинском срећом. Виркам преко рамена у два креветића, у којима се назиру руменкасти дечји обрашћићи. Моја мајка је за лепу децу говорила да су к’о златне јабуке.На сушилу, изнад шпорета суше се снежно-беле пелене. Све мирише на живот. У Данициним очима се осмехује сунце. Гледа у два уснула детешцета, па погледом милује моје лице. Очекује да проговорим…А, мени се срце заглавило у грлу, у очима се забисериле сузе. Ћутим…Кад сам срећна, ја само ћутим…

Кад Бог дарује, дарује изобилно. Две Даницине кћери су ујединиле село у моби, христољубивом жртвовању, даривању… Свима на спасење…У пролеће се договоре домаћини, најпре узору Даницине њиве, посеју жита, па онда крећу да аргатују на својој земљи. А,сеоске кућевнице се надмећу која ће да исплете лепше прслучиће, џемпериће, капе, шалове…Два детешцета као два божја анђела, гугучу у дому у коме царује срећа.А, ја сам тајну под камен сакрила.Ту ће и остати…

Данас Даница има петоро унучића. Како си диван, Боже у делима својим.

 

 

 

literaryworkshopkordun

2 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име