Вера и наука нису противречне – наука је заправо практична потрага за Богом!
Познати Холивудски глумац Метју Маконахи никад није крио да је Хришћанин.
У каквој год емисији је гостовао, на питање о његовој религиозности без оклевања је говорио да је Хришћанин.

Ипак, то није било тако у годинама када је постајао познат и славан. Иако је одгајан у хришћанској породици, временом се удаљио од вере.

Како сам каже, вера његове супруге Камиле, вратила га је религиозности.
Приликом додељивања Оскара за улогу у филму „Клуб купаца из Даласа“ Метју се захвалио Богу.

– Прво се желим захвалити Богу јер је он тај на кога се угледам. Наградио је мој живот приликама за које знам да нису моје или било које друге људске врсте. – рекао је тад славни глумац.

Метју је рекао да му хришћанска вера није правила проблеме у Холивуду, али да је видео друге како ограничавају изражавање своје вере. Индустрија забаве је постала синоним за нехришћанске па и антихришћанске вредности и стилове живота.
-Холивуд није место где се отворено заступају хришћанске вредности. – рекао је глумац.

-Био сам на бини примајући награду пред колегама у Холивуду, а у маси је било људи с којима сам се некад заједно молио пред вечеру. Kад сам се захвалио Богу, видео сам да су неки од њих кренули тапшати, али су потом спустили руке бојећи се како ће се то одразити на њихову каријеру.- испричао је Метју.

Глумац се не уздржава да говори о култури отказивања у Холивуду у контексту религиозности.

-Чинимо људе персонама нон грата због нечега што раде што се тренутно сматра погрешним, или је то тренутно врућа тема. Не можете избрисати нечије целокупно постојање. Шта се десило са праштањем?- констатовао је Метју.
Метју је добитник бројних признања и награда. Има троје деце а једном детету је по Библијским мотивима дао име Леви. Рођен је у Јувалдију у Тексасу. Мајка му је била васпитачица а отац власник бензинске пумпе. Ожењен је са бразилском манекенком и тв глумицом Камилом Алвес. Оснивач је фондације „Само настави да живиш“ која помаже тинејџерима да изаберу прави животни пут и буду укључени у друштво.
Метју је чест гост у подкастима у којима говори на тему религије.

-Знате шта је латински корен речи „религија“? Поновно повезивање. Да, ја сам повезан. – рекао је Метју у једном подкасту.

Пошто је у савременом секуларном свету у мејнстрим медијима и популарној култури наука често намерно супротстављена религији, као нешто што надилази религију и доказује правоверност атеизма, познате личности су суочене са кансел културом уколико покажу своју религиозност. Тако је тема односа науке и религије честа међу познатим личностима.

-Наука је практична потрага за Богом. Вера и наука се не искључују. Они иду заједно, веровање и наука, а ја то никада нисам видео као противречности.- закључио је Метју.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име