Дуже од 30 година, један становник Остина у Тексасу, Винс Хенеман, скупља туђи отпад и гради џиновску скулптуру/објекат у свом дворишту. Позната као „Катедрала смећа“, локална атракција је толико популарна да се ту организују и прославе.

Ханеман је започео дворац за смеће у својим двадесетим годинама и процењује се да грађевина садржи око 60 тона, укључујући бицикле, ЦД-ове и друге врсте отпада. Оквир структуре испуњен је разноврсним предметима, од боца и кухињског прибора, до делова косилица и електричних уређаја. Већи део је тешко препознатљив, а структура је описана као „организовани неред“.

Објекат има неколико нивоа, сводове, као и осматрачнице и „Собу престола“. Постоји неколико чворова и стубишта за истраживање и степеништа за пењање. Чини се да неки делови катедрале имају одређену тему, док су остали сегменти једноставно хаотично спајање разног отпада.

Ова „грађевина“ се непрестано мења. Ханеман често додаје и уклања предмете са свог објекта. Док су Ханеманове комшије свесне њеног присуства, уметничка инсталација није видљива са предњег дела Ханеманове приградске куће.

Према посетиоцу Тонију Гарсији: „Већа је него што изгледа. Постоји неколико спратова и просторија унутар катедрале. Једна од многих атракција Остина која га одржава чудним“.

Пре двадесет година, Ханеман је почео да демонтира грађевину, али је брзо схватио да не може тек тако да је напусти. Чак 14.000 посетилаца годишње плаћа посету овој необичној атракцији; посета се заказује унапред, а дневно ограничење је до 300 посетилаца дневно.

Ханеман је ово место назвао својом клупском кућом и није имао велика очекивања кад је почео да је гради. Једноставно је волео да саставља старо смеће, а ако икад дође дан када се тога засити, престаће.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име