Српска деца из дијаспоре ће током јануара имати прилику да науче нешто више о животу и раду српских великана, Николе Тесле и Михајла Пупина. У организацији онлајн школе српског језика, културе и традиције „Сава“, 16. јануара у 19 часова биће одржана интерактивна Зум књижевна радионица под називом: „Загледани у звезде: Тесла и Пупин“.

Гошћа радионице ће бити Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ и мултикултурална амбасадорка Унеско клуба Универзитета Сорбона.

Подсетила је на Пупинове речи да ни он ни Тесла не би постигли ништа у животу да као дечаци нису били загледани у вечно звездано небо.

„Ово је наш начин да тај поглед ка звездама усмеримо, да они знају оно што ми нисмо скоро читав век“, рекла је Александра Нинковић Ташић.

Оснивач онлајн школе Милутин Николић је навео да је радионица интерактивна и да деца учествују. Истиче да је то већ друга радионица са Александром на тему Пупина и Тесле.

Пријављују се деца из целог света, Аустралије, Новог Зеланда, Норвешке…

Како је истакла, има смисла борити се због љубопитљиви очију деце и сигурна је да је знање које добију о Пупину и Тесли најбољи начин да и њима буде боље.

Шта највише занима децу

Додала је да је деца најчешће питају како је могуће да су Пупин и Тесла кренули у Америку, али их интересују и њихове мајке, односно како је могуће да оне нису умеле да читају и пишу, а своју децу су послале у свет.

Указала је и на Теслина писма мајци али и на то да Пупин, и када је био веома стар, устајао је када је причао о мајци јер је говорио да о њој не може седећи да говори.

Истакла је и разна питања у вези са Теслом, да ли је он открио струју, како је без пара дошао у Америку…

Милутин Николић додаје да су Срби народ који од памтивека држи до образовања и да је оналјн школа отворила могућност родитељима широм света да деца науче српски језик и буду део српске културе.

О загледаности Николе Тесле у небо и звезде сведочи и његов последњи патент – авион-хеликоптер са могућношћу вертикалног пполетања и слетања.

Михајло Пупин је у својој аутобиографији много простора посветио мајци и односу према родном месту и народу из којег је потекао.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име