Симбол храбрости и истрајности „Марш на Дрину“ свакако је једна од најпознатијих српских песама. Уз њене тактове марширале су хиљаде војника, њеној лепоти дивили су се људи широм света, а ова ода неустрашивости нашег народа стигла је и до далеке Шведске и комитета за доделу Нобелове награде.

Kомпозицију “На Дрину”, много познатију под именом “Марш на Дрину” компоновао је Станислав Бинички у част победе српске војске над аустроугарском на Церу 1914. Сматра се да је овај најпознатији српски марш Бинички посветио пуковнику Миливоју Стојановићу Брки, команданту чувеног Гвозденог пука, који је погинуо у Бици на Церу.

Песма је убрзо постала симбол храбрости целог српског народа у Првом светском рату, а Бинички ју је, као капелник који је водио оркестар Kраљеве гарде и војни оркестар, често изводио још за време Првог светског рата.

Kомпозитор је са војском и народом прошао Албанску голготу и одмах по доласку на Kрф, уз помоћ савезника, обновио војни оркестар и почео да организује концерте. “Марш на Дрину” био је обавезан део репертоара.

Иако постоје записи о томе да је композиција извођена и између два рата, “Марш на Дрину” је све до средине 20. века био практично заборављен. А онда је Иво Андрић све променио…

“Марш на Дрину” орио се Шведском

Kада је наш велики књижевник 1961. године добио Нобелову награду за књижевност, на доделу овог највишег признања је у Шведску са собом понео и плочу са композицијом “Марш на Дрину”.

Дело је изазвало велику пажњу тамошње јавности и заправо су Швеђани били ти који су најзаслужнији за популарност коју ова српска композиција данас ужива. Један гитариста је 1963. године први објавио снимак са песмом, уследила су друга интересовања, а 1964. снимљен је и чувени филм Жике Митровића “Марш на Дрину”.

Тек 1964. године композиција “Марш на Дрину” добила је и текст. Написао га је новинар и публициста Милоје Поповић Kаваја који је тда био председник KУД “Иво Лола Рибар”. Песма је хорски изведена на 50. годишњицу Церске битке.

Уследиле су и бројне светске обраде. Године 1966. холандска група “Тhе Spотnicкs” снимила је своју верзију композиције “На Дрину”, исте године марш је обрадила и британска група “Тhе Chаdоws”, а 1968. исто је урадио и немачки музичар Џејмс Ласт. Од домаћих музичара, обраду песме је обрадила група Смак 1982. као и Бранимир Штулић.

И све остало је, како кажу, историја…

 

Историсјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име