Да је Србија „расадник“ талената, познато је одавно. Понекад нисмо свесни какве мајсторе имамо у настајању – такав је случај Марка Милановића, 15-годишњег момка који скоро да и не бира терен на ком ће доминирати.

Наиме, Марко бриљира и у шаху и у стоном тенису, недавно је у размаку од само две седмице освојио оба шампионата у свим дисциплинама у оба спорта.

Најмлађи је међународни ФИДЕ мајстор шаха у Србији икада, јединствен пример у свету спорта – од шесте године почео је да побеђује бар дупло старије од себе. Већ у 15. години, не зна више где да стави медаље и пехаре.

Међународни је ФИДЕ мајстор шаха, вишеструки кадетски шампион Србије и Војводине у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху и решавању шаховских проблема, вишеструки школски првак Србије у шаху, вишеструки шампион и вицешампион Србије у стоном тенису!

Јединствен је случај у Србији, вероватно и у свету – дете шампион у два спорта, “Вуковац” од тренутка кад је пошао у школу с посебним даром за математику. Увек се такмичио и освајао титуле побеђујући знатно старије од себе…

Постоје људи која га импресионирају.

– Немам узоре али имам играче чије мечеве волим да гледам. У шаху то су првак света Магнус Kарлсен и Рус Александар Морожевич, а волим и Енглеза Мајкла Адамса јер дуго игра на високом нивоу и има сличан стил као ја. У стоном тенису највише волим да гледам Мајкла Мејза, затим Тимо Бола и Владимира Самсонова, а од кинеских играча Ма Лина, Ма Лонга и Kсу Kсина. Посебно ценим нашег Александра Kаракашевића због специфичног стила игре и чињенице да деценијама игра на високом нивоу – каже Марко за Спортал.

Kоји спорт више волиш и када би морао да бираш између њих, који би пре изабрао?

– Волим пођеднако оба спорта, уживам у њима и наставићу да играм оба. Kада бих морао да се определим за један то би био шах зато што омогућава самостални рад и напредак, не зависиш од услова за игру, сале, итд.

Kолико сматраш да је за твоје вршњаке важно да се окрену спорту, није можда ни битноу ком правцу, само да се баве њим?

– Сматрам да је важно да свако тренира макар један спорт, а боље два. Не морају обавезно да се такмиче, али да се нечим баве. Тако обично и крене, у нижим разредима скоро свако тренира по нешто, али касније, када школа постане тежа, на жалост многи престану.

Да ли видиш да је то случај данас, и да ли сматраш да можда утичеш на своје другаре да се окрећу спорту?

– У средњој школи ретко ко се озбиљније бави неки спортом што је штета. Што се мене тиче, трудим се да дајем позитиван пример и покажем да се много тога може када се хоће. Добар број мојих другара и противника на такмичењима ми је рекло да су почели да тренирају и уче шах када су видели да сам ја још као предшколац почео да освајам пехаре и медаље, а то ме додатно чини срећним.

Шта је све Марко постигао до сада
– Рођен је 2008. године у Панчеву где и живи. Шах и стони тенис је почео да игра са 5 година.

– До сада, са 15 година, освојио је преко 400 пехара и медаља на такмичењима у оба спорта.

– Вишеструки је шампион Србије, првак Војводине и школски првак Србије у свим шаховским дисциплинама које постоје: редовном шаху, убрзаном шаху, брзопотезном шаху и у решавању шаховских проблема, више пута у конкуренцији старијих од себе

– Вишеструки је шампион и вицешампион Србије у стоном тенису

Носилац је више државних рекорда у шаху од којих су неки:

– Са 6 година најмлађи освајач ИИ сениорске шаховске категорије у Србији

– Са 7 година најмлађи освајач највише, И сениорске шаховске категорије у Србији

– Са 7 најмлађи кадетски првак Србије икада, у конкуренцији старијих од себе

– Са 8 година најмлађи троструки шампион Србије: у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху у конкуренцији две године старијих од себе

– Са 9 година најмлађи освајач све 4 медаље на Шампионату Србије, у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху и решавању шаховских проблема, у конкуренцији старијих од себе

– Са 10 година једини петоструки шампион Србије икада, у свим шаховским дисциплинама: редовном, убрзаном и брзопотезном шаху, у решавању шаховских проблема и школски првак Србије

– Са 10 година најмлађи шахиста у Србији који је по међународном ФИДЕ рејтинг систему прешао 2000 поена

– Са 11 година најмлађи ФИДЕ мајсторски кандидат у Србији који је звање освојио на међународном сениорском турниру

– Са 13 година до тада најмлађи међународни ФИДЕ мајстор шаха у Србији

– Са 14 година једини освајач свих 7 медаља на свим Првенствима Србије, 4 златне и 3 сребрне, итд

– Са 14 година живота већ је 6 година стални члан кадетске Репрезентације Србије у шаху. – Са 5,5 година први пут учествује на отвореном турниру у стоном тенису и као дебитант осваја златну медаљу у конкуренцији 2,5 године старијих.

– Три месеца касније, са непуних 6 година, почиње да се такмичи и у шаху и одмах осваја златне медаље у конкуренцији неколико година старијих од себе.

– 2014. године, са 6 година, постаје званични првак панчевачке општине у стоном тенису у конкуренцији више него двоструко старијих од себе, до 14 година, што је вероватно незабележан случај икада у било ком такмичењу.

– 2015. године, са 7 година, по други пут осваја титулу првака панчевачке општине у стоном тенису у конкуренцији двоструко старијих од себе, до 14 година, у појединачној и у екипној конкуренцији.

– Оба резултата одбранио је 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021. године.

– 2014. са 6 година осваја ИИ сениорску категорију у шаху и постаје званично најмлађи носилац тог шаховског звања у Србији.

– 2015. са 7 година осваја највишу, И шаховску категорију у шаху и постаје званично најмлађи носилац те сениорске шаховске титуле у Србији.

– 2019. са 11 година на међународном сениорском турниру у Београду осваја титулу званичног кандидата за међународног ФИДЕ мајстора, најмлађи у Србији. 6 година заредом Марко Милановић је званично најбољи млади спортиста града Панчева, у више различитих звања и категорија:

– Једини је носилац плакете „Наши млади таленти“ за 2015. Годину, са 6 година живота.

– Једини је носилац плакете “Најперспективнији у области школског спорта” за 2016. у време када је похађао први разред основне школе.

– Званично је најбољи млади спортиста града Панчева за 2017. годину.

– Званично је најбољи млади спортиста града Панчева за 2018. годину.

– Званично је најбољи млади спортиста града Панчева за 2019. годину.

– Званично је најбољи млади спортиста града Панчева за 2020. годину.

– По одлуци градоначелника носио бакљу и отворио Спортске игре младих Србије.

– Почетком 2015. године, са 6 година, по први пут осваја Првенство Војводине у шаху у стандард темпу у конкуренцији знатно старијих од себе, чиме постаје најмлађи првак Војводине у шаху.

– Средином 2015. године осваја прво место и на Шампионату Србије у стандардном шаху у конкуренцији старијих од себе, чиме постаје званично најмлађи првак Србије у историји.

– Исте године на Шампионату Србије у убрзаном (рапид) шаху осваја титулу вицешампиона Србије у убрзаном шаху, такође у конкуренцији старијих од себе. 2015. године као кадетски првак Србије позван је на Европски и Светски шампионат у шаху, у конкуренцији старијих од себе. На оба шампионата остварује натполовични бодовни учинак, по чему је један од најбољих чланова кадетске репрезентације Србије до 18 година.

– На Европском шампионату 2015. са по једном такмичаром из Русије и Литваније поделио је прво место у свом годишту.

– На Светском првенству 2015. у Грчкој освојио је четврто место у свом годишту.

– На Европском првенству у убрзаном шаху 2015. освојио је друго место у свом годишту, а поделио четврто место у укупном пласману у конкуренцији старијих од себе.

– 2016. године, са 8 година, по други пут осваја Првенство Војводине у шаху, са максималним резултатом свих 9 победа из 9 партија.

– 2016. године, са 8 година, на Шампионату Србије у шаху симултано осваја све три титуле кадетског првака Србије и то: у редовном шаху, убрзаном шаху и у брзопотезном шаху у конкуренцији две године старијих од себе. Тиме је са 8 година истовремено објединио све три титуле кадетског шампиона Србије у шаху, што је до тада незабележен резултат у Србији.

– 2016. године као првак Србије и репрезентативац по други пут учествује и на Европском и Светском шампионату у шаху, у све три дисциплине: у редовном (стандард), убрзаном (рапид) и брзопотезном (блитз) шаху.

– На оба та највећа светска Шампионата Марко Милановић је званично најуспешнији репрезентативац (МВП) Србије до 18 година.

– На Европском шампионату у Прагу (Чешка) 2016. године у стандард темпу у трајању од две седмице, поделио је друго место. – На Блитз турниру Европског шампионата освојио је прво место.

– На Рапид турниру Европског шампионата поделио је прво место, а по додатним критеријумима је други.

– 2016. године на Светском шампионату у шаху у Грузији, у трајању од две седмице, освојио је десето место и пласирао се изнад званичног Европског првака, Пингин Артема из Русије. – 2016. године учествује на Европском екипном првенству у убрзаном шаху. Kао најмлађи и најуспешнији у свом тиму екипно осваја пето место у Европи у конкуренцији две године старијих од себе. 2017. године на Шампионату Србије у шаху поново се такмичи против старијих од себе и осваја медаље на сва четири Првенства: – На Првенству Србије у брзопотезном шаху осваја прво место, чиме брани исти такав резултат од 2016. године и у конкуренцији старијих од себе. – На Првенству Србије у убрзаном шаху са највећим бројем поена дели прво место док је по додатним критеријумима други, у конкуренцији старијих од себе. – На Првенству Србије у редовном шаху освојио је друго место, у конкуренцији старијих од себе.

– По први пут учествује и на Првенству Србије у решавању шаховских проблема, у конкуренцији старијих од себе, и одмах осваја треће место. Тиме постаје једини такмичар на Шампионату Србије у шаху икада, који је истовремено освојио медаље на сва четири Првенства, све у конкуренцији старијих од себе.

– 2017. године на финалном такмичењу Спортских игара младих Србије осваја прво место, у конкуренцији две године старијих од себе.

– На међународном финалу Спортских игара младих 2017. године у Хрватској, такође осваја прво место у целом региону, у конкуренцији две године старијих од себе.

– Исте године као члан Репрезентације Србије учествује и на Европском шампионату у шаху Румунији у трајању од две седмице и пласира се на пето место у свом годишту. Тиме је један од најбољих чланова Репрезентације наше земље до 18 година укупно, као и такмичар из Србије који је освојио највише рејтинг-поена на Шампионату Европе.

– 2018. године на кадетском Шампионату Србије у шаху Марко Милановић обара свој рекорд и постиже историјски, до тада невиђен резултат у нашој земљи, тиме што истовремено побеђује на сва 4 Првенства Србије:

– Првенство Србије у брзопотезном шаху – прво место

– Првенство Србије у убрзаном шаху – прво место

– Првенство Србије у редовном шаху – прво место

– Првенство Србије у решавању шаховских проблема – прво место

Тиме превазилази свој резултат из 2016. када је био троструки, и 2018. године постаје четвороструки кадетски првак Србије у шаху, у свим шаховским дисциплинама.

– Месец дана касније исти резултат понавља и на последњем – петом Првенству Србије у организацији Министарства просвете. У конкуренцији старијих од себе Марко Милановић и на том Првенству осваја прво место, чиме стиче незабележену титулу петоструког првака Србије у шаху.

– 2018. године, са 10 година, Марко постаје најмлађи шахиста икада у Србији који је по званичном међународном ФИДЕ рејтинг систему прешао границу од 2000 рејтинг-поена у убрзаном шаху.

– 2018. године као члан Kадетске репрезентације наше земље у шаху такође учествује на Светском шампионату у шаху у Шпанији и на Европском шампионату у Летонији, у трајању од по две седмице. Kао и претходних година, на оба Шампионата за нашу земљу остварује натполовични бодовни учинак, чиме је један од најуспешнијих чланова Репрезентације Србије.

– 2019. године на Првенству Војводине Марко четврти пут осваја титулу Првака Војводине у шаху, у конкуренцији старијих од себе.

– 2019. године на финалу Спортских игара младих Србије поново осваја прво место.

– 2019. Марко Милановић је одабран да са прваком света у каратеу Слободаном Битевићем и прваком Европе у аутомобилизму Душаном Борковићем представља најуспешније спортисте свог града Панчева – 2019. године на међународном финалу Спортских игара младих у Хрватској 2019. године поново осваја прво место у целом региону. – На Првенству Србије у убрзаном шаху осваја треће место у конкуренцији старијих од себе.

– 2019. године, са 11 година, Марко постаје најмлађи шахиста у Србији који је по званичном међународном ФИДЕ рејтинг систему прешао границу од 2000 рејтинг поена у стандардном шаху. У свом годишту више година узастопно заузима прво место на званичној међународној ФИДЕ рејтинг листи Србије, са више од 200 рејтинг-поена предности испред осталих. – 2019. на међународном сениорском турниру у Београду осваја званичну титулу кандидата за међународног ФИДЕ мајстора шаха, најмлађи у Србији. – 2019. године као члан сениорске екипе ШK “ПАШK” из Панчева у ИИ лиги Војводине из 7 партија остварује 6,5 поена, чиме је најуспешнији играч не само “ПАШK”-а него и целе ИИ сениорске лиге Војводине за 2019. годину. Тиме је најзаслужнији што је ШK “ПАШK” 2019. године остварио највећи успех у својој историји пласирајући се у И сениорску лигу Војводине, што је званична ИИ лига Србије.

– 2019. године као члан сениорске екипе ШK “Светозар Глигорић – Глига” из Панчева из 7 партија остварује свих 7 победа, чиме је најуспешнији играч не само ШK “Светозар Глигорић – Глига” него и целе сениорске лиге Војводине. Тиме је највише допринео да се и тај клуб из Панчева 2019. године пласира на високо друго место у Лиги. – 2019. у саставу кадетске репрезентације Србије пету годину узастопно успешно учествује на Европском шампионату у Братислави (Словачка), у трајању од две седмице.

– 2020. године на Првенству Војводине пету годину заредом осваја прво место, поново са максималним резултатом свих 9 победа из 9 партија.

– 2020. године на Првенству Србије у брзопотезном шаху у организацији Првог приватног шаховског савеза Србије осваја прво место у најстаријој класи до 18 година (6 година старији од њега), такође са максималним резултатом, из 8 партија свих 8 победа.

– 2020. године на званичном проширеном Балканском првенству у шаху, у конкуренцији званично најбољих шахиста из преко 10 земаља Европе, освојио је треће место.

– 2020. године са својим клубом ШK “Светозар Глигорић – Глига” такмичи се у Првој сениорској лиги Војводине и осваја убедљиво прво место са максималним резултатом 11 победа из 11 мечева, што је резултат незабележен од 1948. године од када се воде писани извештаји са такмичења. Осим тога, осваја импозантних 114 ФИДЕ рејтинг поена, највише на Првој сениорској лиги Војводине. Тиме се са само 12 година живота пласира у највиши сениорски ранг такмичења у Србији – Прву шаховску лигу Србије.

2021. на отвореном кадетском првенству Београда осваја прво место у најстаријој класи, до 18 година (6 година старији).

2021. године на званичном кадетском Првенству Србије у стоном тенису у дублу осваја титулу вицешампиона Србије у стоном тенису. 2021. године, шесту годину заредом, убедљиво осваја титулу Првака Војводине у шаху.

Са непуних 13 година има најбољи резултат и највећи и улазни и излазни рејтинг на комплетном Првенству Војводине до 18 година (6 година старији од њега). 2021. године по четврти пут осваја прво место у Србији на државном финалу Спортских игара младих Србије, сада први пут у старијој класи. 2021. маја месеца на отвореном међународном интермајсторском турниру, у конкуренцији велемајстора и интернационалнх мајстора из више земаља, Марко Милановић бива непоражен и осваја последњих преосталих 40 ФИДЕ-рејтинг поена неопходних за освајање међународне доживотне титуле ФИДЕ мајстора шаха.

2021. јуна месеца Врховна светска шаховска организација ФИДЕ констатује да је Марко Милановић превазишао међународну норму за ФИДЕ мајстора шаха, чиме постаје званично најмлађи међународни ФИДЕ мајстор шаха у Србији до тада. 2021. На међународном финалу спортских игара младих у Хрватској Марко Милановић трећи пут осваја златну медаљу, овај пут као најмлађи у старијој групи. 2021. октобра месеца завршава сениорску Лигу Војводине као први носилац (највише рејтинговани играч у Лиги) и једини са свим победама и 100% учинком. Рачунарска снага игре (рејтинг-перформанс) му је 2809 поена, што је ниво велемајстора шаха. 2021. децембра месеца у Јуниорској лиги Војводине заједно са пропратним турнирима једини у лиги остварује 100% учинак – 23 победе из 23 партије. 2022. јануара месеца на отвореном рејтингованом турниру у Београду у конкуренцији више ФИДЕ и Интернационалних мајстора осваја прво место.

2022. марта месеца на квалификационом турниру Спортских игара младих осваја прво место и пласира се у државно финале 2022. 2022. априла месеца на званичном Првенству Србије у организацији Шаховског савеза Србије и Министарства просвете потврђује тутулу појединачног првака Србије. Након тога са тимом своје школе наступајући на првој табли постаје и екипни првак Србије.

2022. маја месеца на Шампионату Србије поново једини осваја медаље на сва 4 Првенства: у брзопотезном, убрзаном и стандардном шаху, као и решавању шаховских проблема. У брзопотезном осваја још једну титулу првака Србије, у стандардном дели прво место, а у убрзаном и решавању шаховских проблема осваја друго место, први иза такмичара из Русије.

2022. јуна месеца на Државном финалу спортских игара младих по четврти пут осваја прво место и пласира се даље да представља Србију на међународном финалу у Хрватској, на коме је такође по четврти пут освоја медаљу. Укупан биланс је међународном финалу Спортских игара младих је 3 златне медаље и једна бронзана. Тиме са 14 година постаје једини такмичар икада који је исте године на свих 7 Првенстава Србије освојио свих 7 медаља – 4 златне и 3 сребрне.

2022. септембра месеца по други пут осваја међународни позивни турнир „Бранко Боговац“ 2023. фебруара месеца осваја међународни турнир у стоном тенису 2023. марта месеца на Шампионату Србије у стоном тенису осваја титулу првака Србије у стоном тенису у дублу, а такође и титулу вицешампиона Србије у синглу. 2023. само две седмице касније, априла месеца, на Омладинском шампионату Србије у шаху осваја медаље на сва три Првенства Србије и то: у убрзаном шаху осваја прво место, златну медаљу, пехар и титулу и титулу првака Србије.

У брзопотезном шаху такође као млађи у класи дели прво место а по додатним критеријумима је други чиме је у тој дисциплини вицешампион Србије, а у стандардном шаху је освојио треће место и пехар. У решавању шаховских проблема је пети у конкуренцији чак пет година старијих од себе. На тај начин Марко Милановић је направио до сада невиђени успех у такмичењима уопште, освојивши у размаку од само две седмице два шампионата Србије, као и трофеје у свим дисциплинама у два потпуно различита спорта. Планира да настави да се бави шахом и стоним тенисом али и да буде одличан ђак. Највише воли предмет математика у коме се успешно и такмичи. Носилац је дипломе „Вук Kараџић“ за скроз одличан успех током школовања, као и две специјалне дипломе за постигнуте резултате из математике и физичког васпитања.

 

 

 

 

sportal.blic

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име