Током Велике недеље, окупљали смо се с пријатељима у њиховом стану и морали смо да разговарамо о чудима. Разговарали смо видећи свеце, иконе које мироточе и слично. Сви смо чули чудесне и невероватне приче о чудесима од људи из свих сфера живота: пријатеља, кампера, чланова породице и свештеника. Било је невероватно када бих могао да поделим те приче са овим девојкама за које сам знао да разумеју зашто су та искуства трансформативна. Када чујем за људе који су доживели чуда, који су чули Христов глас или који су видели Њега или Његове свеце, не могу себи помоћи а да не помислим – „Желим то“.

Желим искуство које ми показује без сумње да је Христос стваран, да је Он са мном и да сам у заједници с Њим. Желим причу да испричам свима који сумњају. Нарочито ја кад сумњам. Другим речима – супер страшан чудесни тренутак који ми је заувек променио живот.

Сада схватам да живот тако не функционише. Не тражите чудо, узмите га. Живите своју веру и покушавајте да будете толико слични Христу. Похађајте црквене службе, идите на исповест, примајте причешће. И можда најважније: отворите своје срце. Приметио сам да је моје срце често затворено због Христове присутности. Само не мислим да је Христос ниједан тренутак био тамо. Не размишљам о Њему стално кад ходам возом или кад радим или чак кад сам у цркви. Не захваљујем му увек кад ствари иду добро (мада се ја обично молим када ствари не иду добрим путем). Али када је моје срце отворено, видим његову присутност у мом животу. Пријатељ није само пријатељ, добар дан није само добар дан, суза није само суза; све су то искуства Христа. Пружају нам тренутке да будемо захвални и тада знамо да је Бог са нама.

Сад сам доживела трансформативне ствари у цркви. Видела сам чудесне иконе које мироточе. Чула сам приче које се могу објаснити само вером. Ниједно од тих искустава није нужно лична, савршена прича о чудима коју желим. Дају ми до знања да је Христос стваран, али ми не пружају „супер један чудесан тренутак који ће заувек променити мој живот“. Али, морам да прихватим да се мој „супер феноменални чудесни тренутак који ће ми заувек променити живот“ неће догодити у тренутку који сам ја поставио за циљ. То се можда већ догодило, а ја тога нисам био свестан. Христос је учинио ствари само за мене и због мене; мала чуда у животу која превиђам. „Свакодневна“ чуда, попут буђења ујутро, попут услишене молитве, попут невероватног тајминга, попут слетања авиона после луде турбуленције или попут сусрета са људима који вас надахњују да будете боља особа и чине да желите да будете ближи Христу јер су тако блиски Христу да Га собом сведоче.

Ово су искуства која би требало да вас натерају да отворите своје срце Христу, да му се приближите. „Мала чуда“ су та која вам помажу да држите своје срце отвореним за Христово присуство када сте сигурни да не можете наставити. Дакле, ако никада не добијем свој „супер страшан чудесни тренутак који ће ми заувек променити живот“, наставићу да проживљавам „мала чуда“ и да знам да ми је то довољно, да су она довољна.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

blogs.goarch.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име