Вредно искуство у спознаји исцељујуће силе смирења за мене је представљао рад са зависностима. Категорија зависника у себе укључује људе са наркотичком и алкохолном зависношћу, а такође и са зависношћу од игара на срећу. Затим је ова дефиниција почела да се шири и на друге облике зависности.

У православној аскетици постоји појам страсти. У својој суштини, зависност није ништа друго до страст.

Психолози (мисли се на секуларне психологе који не знају за феномен страсти, прим.уред.) не воле да раде са страстима. То одузима много снаге, ретко даје задовољавајућже резултате. За стручњака је овакав рад опасан због емоционалног прегоревања.

У случајевима где постоје позитивни резултати, обавезно присуствује духовни аспект.

Искуство рада са зависностима ме је утврдило у схватању да су се резултати овог рада искуствено потврђивали постулатом: смирење представља најснажнији ресурс на који човек може да се ослони, јер оно открива могућност личних односа са Богом.

Реално смирено прихватање своје немоћи пред ситуацијом од стране пацијента, прихватање свог стања зависности, у многим случајевима представљало је почетак не само излечења од зависности, већ и почетак духовног обнављања. Овакви моменти су се одвијали и у индивидуалном раду, али и у раду психотерапеутске групе. То су задивљујући тренуци. Осећање да се управо у том тренутку догађа неки прелом у души.

Човек искуствено доживљава, целим својим бићем постаје свестан да је немоћан. И да нема други избог него да се смири. У том тренутку се догађа освешћивање да наш его треба да престане да се супротставља Богу. Дешава се као капитулација човека пред Богом, он се предаје…

Психологија на питање о истинском смирењу не може да да одговор. Одговор на ово питање даје хришћанство. Појам „сиромаштва духа“, осиромашење сопственог ега, веровати Богу а не себи, добровољно предавање контроле и последично са тим, свих брига и узнемирености – ево шта је резултат искуственог схватања појма смирења.

Смирење представља један од услова који омогућава човеку да изађе из робовања неурози.

О смирењу је много размишљао Фјодор Достојевски, посебно за време рада над романом „Идиот“. У припремним записима за роман, два пута сусрећено једну и исту мисао: „Смирење је најстрашнија сила која може да постоји на свету“. Ако полазимо из оног схватања речи смирење како се оно често тумачи у свакодневном животу, у смислу ропске покорности туђој вољи, онда ове изјаве Достојевског треба да изгледају чудне, парадоксалне. Међутим, ово говори само о чињеници да у двадесетом веку, у епохи комунизма, реч смирење у нашем језику као да је изгубила део својих значења – и нама сада предстоји да ова значења поново стекнемо.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

imanade.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име