Манастир Преподобног Прохора Пчињског налази се на обронцима планине Kозјак, 30 километара јужно од Врања.

Историја манастира датира још од 1070. године, када је византијски цар Роман Диоген подигао малу цркву, посевећену Светом апостолу и јеванђелисти Луки, у чије зидине су положене мироточиве мошти Светог Прохора Пчињског. Према легенди, управо је овај светац Роману Диогену прорекао да ће постати цар.

Од тог времена, миро непрестано тече из светитељевих моштију и, кажу верници, многи се болесници њиме исцељују.

Манастир остаје у оквиру византијске државе све до краја XII века када, после освајања ових крајева од стране великог жупана Стефана Немање, прелази у састав Србије.

Немерљив значај за ову православну светињу имао је краљ Милутин, за време чије владавине је подигнуто или обновљено 40 цркава и манастира, а међу њима и Манастир Прохора Пчињског. У Kарловачком родослову стоји да краљ Милутин, поред осталих задужбина, „сагради и цркву Пчинскому Прохору“, што потврђује и узидана опека на северној фасади старе цркве ,са изведеним именом САВА, откривајући непосредну бригу тадашњег архиепископа Саве III о обнови храма.

Манастир има велики историјски значај, са обзиром да се, између осталог, у њему причестио део српске војске пред одлазак у Kосовску битку 1389. године, а у току Првог српског устанка служио је као место за припрему ослободилачког покрета.

У кратком периоду, сабрат Манастира био је и преподобни Јустин (Поповић), иначе родом из Врања, који је 2010. године канонизован од стране СПЦ-а и проглашен преподобним Јустином ћелијским и врањским.

Ове, 2020. године, као једна од најстаријих светиња Српске православе цркве, Манастир прославља 950 година постојања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име