На југозападном делу Фрушке горе, у близини места Дивош, налази се мушки манастир Кувеждин. Смештен је у узаној долини и окружен са три брдашца обрасла ретком шумом, у отвореном делу према селу на коме се налазе манастирско имање и башта.

Овај изразито монументални манастир имао је богату ризницу и велике земљопоседе, а под управом Кувеждина били су и оближњи манастири Дивша и Петковица. Према предањима, манастир је у XВИ веку основао последњи српски деспот Стефан Штиљановић, а манастир је посвећен Светом Сави и његовом оцу Стефану Немањи. Манастирски комплекс чини црква са звоником окружена са три стране спратним конацима, а на четвртој је подигнут заштитни зид. На брдашцету изнад манастира налазе се гробље и мала капела.
Данашња црква, подигнута из пепела, налази се на темељима спаљене цркве, и истоветна је оној која је изграђена 1816, а урађена је помоћу старих фотографија које су остале сачуване.
У пролеће 1944. године усташе су минирале цркву и конаке, заједно са економским зградама. Под рушевинама цркве остао је иконостас, рад академског сликара Павла Симића. Једна од монахиња овог манастира, Јелена, вратила се у манастир и почела да спасава око 20 икона, које је сакрила у манастирској капели, али је, нажалост, то платила својим животом. Усташе су је затекле како тражи иконе испод изгорелих делова цркве, стрељале и на њу набацале иконе. У Кувеждину су страдали архива, већи део библиотеке, део ризнице с црквеним сасудима, односно свете књиге и предмети.
У току Другог светског рата ове манастирске зграде су тешко оштећене, а након рата, као и већина других манастирских здања, дуго су остале пусте, да би 1990. биле стављене под заштиту споменика културе.
Обнова манастира Кувеждин почела је 1997. године, када је Епархија сремска сопственим средствима започела обнову три крила манастирских конака који су подигнути крајем 18. и почетком 19. века. Радило се фазно, јер није било довољно новца. Конаци и економске зграде су одавно завршени, па су се тада створили услови за живот манастирског братства.

 

backapalankavesti.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име