На западном делу полуострва Метана, сакривена између стрмих стена, налази се мала црква. Због тешког приступа, мала црква је релативно непозната посетиоцима прелепог полуострва североисточног Пелопонеза.

Легенда о „Красопанагији“

Ова мала црква је позната као „Красопанагија“. Према локалној легенди, пре много година, један морнар је кренуо на пут за луку Пиреј. Натоварио је свој чамац бурадима вина, са намером да их прода у Атини. Стигавши на полуострво Метана, захватила га је велика олуја. Молио се Девици Марији и заветовао се да ће, ако преживи изненадну олују, саградити малу цркву на западном крају Метане. Морнар је спашен и саградио је капелу. Чак се прича и да је уместо да помеша земљу са водом, да би изградио темеље цркве, он је мешао са вином. Тако је настао назив Красопанагија. Постоји, међутим, мање популарна верзија.

Морнар је био трговац вином, спасао се и саградио капелу са неколико буради вина спасених од олује. Мештани и данас верују да је Панагија саграђена од вина, због чега чува винову лозу тог краја од којег се производи чувено Метанијско вино.

Приступ „Красопанагији“

Постоје два начина да посетите прелепу цркву. Један је са мора, чамцем. Чамац стиже до усамљеног места. Други је пешице, са стазе која полази од прелепог села Камена Чора.

Удаљеност је скоро четири километра, али је веома захтевна и обично овај начин приступа преферирају љубитељи природе и обучени планинари. На последњем делу трасе, дугом око пола километра, потребна је додатна пажња јер нема чисте стазе. Посетиоци треба да се спусте низ стрму падину, газећи по стенама.

Вода око мале цркве „Красопанагије”, које се „отворе” ка Аргосаронском мору, кристално су плаве, кристално чисте и веома дубоке. У близини капеле досежу око 130 метара док нешто даље досежу до 300 метара дубине.

 

Превела редакција Чудо

 

vimaorthodoxias.gr

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име