„Част ми је да вам се обратим и изразим искрене жеље поводом почетка нове црквене године. Историја нам је показала да се морамо стално прилагођавати времену и користити га на добробит људи. Васељенска патријаршија је пример како се може остати доследан у вредностима, али се истовремено динамично суочити са тренутним изазовима“, написао је председник Северне Македоније у свом писму Васељенском патријарху.

Према ANA-MPA, Стево Пендаровски својим писмом обавештава патријарха да је његова земља одлучила да искористи последње године у своју корист и да остави иза себе историјска неслагања и додаје:

„Обраћам вам се у име великог дела мојих суграђана који се идентификују као Православни хришћани и чија је једина жеља и потреба да се помире са својом једноверном браћом и усредсреде на заједничку будућност, суживот и истинску слободу. У вези с тим, дозволите ми да замолим Вашу светост да уважи правичност нашег народа и наше Цркве и да искористи своју привилегију и пружи нашим верним православним грађанима могућност да буду једнаки Православним хришћанима у целом свету “.

Подсетимо се да се Православна црква Северне Македоније отцепила 1967. године од Српске православне цркве и прогласила се „Македонском православном црквом“, што ниједна Православна црква на свету не признаје.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име