Писмо пријатељу (LXIX)

Нећу да ти мењаш места боравка и да скачеш с једнога места на друго, пре свега зато што је овакво често сељакање знак несталног духа: не може се у доколици смирити онај који не престаје да гледа око себе и да лута. Да би био у стању да обуздаш свој дух, заустави најпре то бекство твога тела.

Даље, веома много користе лекови који се узимају непрекидно: мир и заборав ранијег живота не смеју се прекинути. Дај да се твоје очи одуче, остави нека се твоје уши навикну на паметније речи: кад год будеш остварио неки напредак, наићи ћеш на ствари које би могле да обнове твоје жеље и страсти.

Као што онај који жели да се одрекне љубави мора да избегава све оно што га подсећа
на вољени предмет — јер ништа се не може лакше обновити од љубави — тако и свако ко жели да се ослободи жеља за свим оним за чиме је тако много чезнуо, мора да окрене и поглед и уши далеко од онога што је напустио.

Страст врло брзо објављује поновни рат: куда год погледао, он види спремну награду за своје настојање. Ниједно зло није без капаре: лакомост обећава новац, раскош многе различите насладе, сујета обећава пурпурни огртач и пљескање и због тога моћ и власт, те све оно што је власт у стању да пружи.

Мане и греси те примамљују наградама: а овде, у тишини, живећеш бесплатно. Тешко да би се, за читав један људски век, могло постићи да човек постане кадар да савлада своје страсти, оне које су се у својој разузданости распојасале; а још мање ће то поћи за руком ако једно тако кратко време будемо раскомадали на интервале. Само истрајна будност и пажња могу сваку ствар довести до савршенства.

Ако желиш да ме послушаш, размисли овако: вежбај се да смрт дочекаш и да је чак дозовеш, ако околности то траже. Нема никакве разлике у томе хоће ли она доћи нама или ми њој. Увери се колико је погрешна реч коју свака будала има на језику: „Лепо је умрети природном смрћу!“ Нико не умире друкчије него својом смрћу. Осим тога, помисли у себи и овако: нико не умире осим на свој дан. Ништа од свога времена не губиш: јер оно време које си оставио за собом, туђе је. Остај ми здраво!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име