Српски монах и писац Лукијан Мушицки /1777-1837/, игуман манастира Шишатовац чије су пјесме надахнуте родољубљем, хуманизмом и просвјетитељским идејама имале велики утицај на савременике, рођен је на данашњи дан 1777. године.

Мушицки је био један од најобразованијих писаца свога времена.

Осим грчког и латинског, он је знао још неколико европских језика и познавао опус готово свих већих песника античког и новог доба.

Омиљени песници Лукијана Мушицког били су су Фридрих Готлиб Клопшток, писац „Месијаде“, затим Давид псалмопјевац и нарочито Хорације, чије је „Пјесничко умијеће „знао наизуст.

Од Хорација, Мушицки узима метричке облике, хвалбену и свечану речитост и први међу Србима почиње да ствара уметничку поезију у духу и руху псеудокласичне европске поезије.

Као учен и образован књижевник, Мушицки је покушао да архаични старословенски језик, који није имао књижевне традиције, прилагоди псеудокласичној дисциплини форме.

Покушао је да, независно од народне песме, створи нове ритмичке облике и дао је неколико виртуозних образаца, али је његов покушај пропао због архаичног језика.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име