Председник Белорусије верује да ће опозиција покренути питање аутокефалије локалне цркве, што ће – према његовим речима – довести до међурелигијског сукоба.

Александар Лукашенко, према званичном пребројавању, победио је на председничким изборима у Белорусији пре недељу дана. Током састанка са члановима Савета безбедности земље критиковао је предлоге опозиције. Својим говором јасно је имао за циљ да утиче на Белорусе од којих се већина осећа врло блиским Русији и Русима.

Александар Лукашенко је тврдио да опозиција заправо предлаже избацивање Русије из низа области, као што су економско, војно, језичко и верско поље. Такође је покренуо низ питања, попут питања језика, а наговештавао је да опозиција намерава да забрани употребу руског језика у Белорусији.

Што се тиче црквеног питања, Лукашенко је говорио о намери опозиције да обнови аутокефалну цркву Белорусије као противтежу „егзархату“ Московске патријаршије.

„Увек смо били поносни на чињеницу да имамо међурелигијски мир. Нико никада не узнемирава душу. Ни православни, ни католици. Овде сретно живе муслимани, Јевреји и [људи различитих религија]. Сада ћемо бити укључени у рат, то је међувјерски и, с обзиром на ситуацију, међуетнички сукоб. То ће се десити те ћемо искоренити и омаловажити ствари на које смо поносни “, рекао је Лукашенко.

Подсетимо се да су Белоруска црква, као и Московска патријаршија, којој припада, признали резултат избора неколико сати након завршетка процеса пребројавања гласова. Први који је отворено проговорио о могућем признавању аутокефалије Белоруске цркве био је митрополит Епифаније из Кијева и целе Украјине (који је заправо РАСКОЛНИК јер једини поглавар Украинске цркве јесте патријарх Филарет (Денисенко). Прим. Прев.). У свом посту који је изнео, тзв митрополит Епифаније је рекао да је Белорусија испунила све услове да од Васељенске патријаршије тражи да буде укључена у процес за задобијање Томоса аутокефалности и да то мора учинити.

 

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име