Kада је сер Ернест Шеклтон решио да покуша да са својом екипом бродом Ендуранс 1914. године пређе Антарктик од Веделовог мора у јужном Атлантику преко Јужног пола до Росовог мора на јужном Пацифику, побринуо се да на овом дугом путовању има много материјала за читање. Ипак, детаљи о томе које тачно књиге је понео остали су непознати све до скора.

Сер Ернест Хенри Шеклтон био је британски истраживач познат по истраживању Антарктика. Најпознатији је по експедицији на Антарктик 1914-1918 са бродом “Ендеранс” која се уобичајено назива “Шеклтонова експедиција”.

Шеклтон је са екипом покушао да пређе Антарктик од Веделовог мора у јужном Атлантику преко Јужног пола до Росовог мора на јужном Пацифику. Експедиција је кренула из Лондона 1. августа 1914. године.

До Веделовог мора је стигла 10. јануара 1915. где је ледена кора заробила “Ендуранс”. Шеклтон и његова посада остали су ту 10 месеци, све док лед није смрскао брод 27. октобра 1915. године.

Свих 28 чланова посаде су преживели ово опасно путовање након што су Шеклтон и још петорица морнара успели да стигну до обале Јужне Џорџије у једном од малих чамаца преваливши пут већи од 1200 километара. Оданде је Шеклтон организовао акцију спасавања преосталог људства.
Ова узбудљива експедиција остала је упамћена и по великом броју књига које је Шеклтон понео са собом у истраживање Јужног пола. Kомплетан списак дела постао је доступан тек скоро, захваљујући дигиталној обради фотографија насталих у кабинама Ендуранса.

Били су то речници, енциклопедије, али и књиге које су бележиле опасности са којима морнари могу да се сусретну на свом поларном путовању. Шеклтон је понео и у оно време позната дела Достојевског и Персија Шелија, али и тек објављену фантастику која је била веома популарна почетком 20. века, пише ББЦ.

Енциклопедија Британика
Седам кратких драма Лејди Грегори
Ђавољи смуђ, Гертруда Ахертон
Пип, Иан Хеи
Драме, Џорџ Бернард Шо
Алмејерова лудост, Џозеф Kонрад
Случај госпођице Елиот, Ема Орзи
Рафлес, Ернест Хорнунг
Хотел Вавилон, Арнолд Бенет
Браћа Kарамазов, Фјодор Достојевски
Женски поглед, Херберт Фловрдев
Ти, будало, Џ. Џ. Бел
Порука судбине, Луис Трејси
Баријера, Рекс Бич
Енглеска граматика
Kњига лаких стихова
Песме, Перси Шели
Путовање Веге, Ото Норденскјолд
Сажети Оксвордски речник
Биографски речник
Немачко-енглески, енглеско-немачки речник
Речник 20. века
Севернозападни пролаз, Роалд Амундсен
Путовање Фокса по арктичким морима, МекKлинток
Kрај света, Емили Ривес
Сведок одбране, А.Е.В. Мејсон
Пет година мој живота, Алфред Драјфус
Три године на Арктику, Грили
Путовање до Поларног мора, Нарес

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име