Важно је бити свој, а та цена је висока, ово што ја кажем нема политичку димензију него историјску

Мора да се одвоји моја лична идеја и политика, ја им не бих дао ни педаљ, то је највећа пљачка у 20. веку, али пошто ми имамо много мотива који нас враћају у будућност, имамо много мотива да верујемо да је Косово била цивилизацијска тачка, што можемо да детектујемо преко ископина, рекао је редитељ Емир Кустурица, јавља Радио-телевизија Војводине.

„Пошто то није наше зашто нам га отимају. Губимо постројења, струју коју смо ми производили. Имамо ситуацију где они имају личне карте, границе, царине, тај посао је одавно обављен, али постоји и Резолуција 1244 и нада да власт неће признати Косово и дати им столицу у УН“, додао је Кустурица.

Србија је у 20. веку и раније почела да реагује, каже Кустурица и додаје да смо после устанка усвојили тробојку и тада произвели – Прву српску револуцију.

„Двеста година касније, ми једини имамо тробојку и остајемо верни празничењу онога из Француске револуције – слобода, једнакост, братство. Прва држава на Балкану је Србија и нису џабе долазили Хрвати да се диве тој држави јер нису имали своју. Зашто бисмо ми заборавили своју историју, не да је користимо против некога, него да је знамо“, каже Кустурица.

Кустурица сматра и да су Србима, Руси увек били савезници, што не значи да су увек и били пријатељи.

„1876. када је ослобођена Србија, нама је дошло 1.000 Руса који су нам помогли. Савезништво западњака се у Првом светском рату показало као тешко, када нам је био потребан кредит Британци су нас уценили давањем Македоније Бугарима, онда је Клемансо схватио да је требало пробити Солунски фронт. Руси су нам увек били савезници, што не значи да су нам увек били пријатељи“, наводи Кустурица.

Никад нисам био против Запада, наглашава Кустурица и додаје да на Мокрој гори покушава да примени све оно што је тамо научио.

Важно је бити свој, а та цена је висока, ово што ја кажем нема политичку димензију него историјску, истакао је Кустурица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име