Док се савремени свет, а нарочито делови Европе, боре са корона-вирусом занимqљво је се сетити лекција из прошлости, толико трауматичне да су се њена искуства урезала у колективну свест европског човека. Средина 14.в. обележена је епидемијом која је десетковала становништво Европе. Десетине хиљада људи је постало жртва црне смрти, куге или чуме, како су се називали у средњевековној Србији. Како је Србија преживела ову епидемију?

Средином 14. века нашла читава Европа, тада далеко слабије повезана него што је то данас. Прича највероватније почиње око 1338—1339. године у Централној Азији, можда данашњем Киргистану, када је бактерија Yерсиниа пестис заразила популацију бува које су живеле на глодарима, не само пацовима и мишевима, већ и мрмотима, са којих се то пренело на тамошње људе. На несрећу човечанства, глодари су кренули у миграцију због промене климе и са собом понели и заразу, или је она можда путовала с трговцима Путем свиле; како год, 1343. дошла је до Крима. Према неким схватањима колонија црних пацова, са бувама, укрцала се 1347. на дванаест ђеновљанских трговачких галија у Феодосији (Кафа). По другој хипотези, Јани Бег, кан Златне хорде, опседао је Кафу и преко зидина катапултом убацивао лешеве својих људи који су већ преминули од ове болести, како би заразио Ђеновљане; ово није немогуће: већ крајем 1346. у Европу су стигле вести о мистериозној болести која сатире Индију, Татарију, Месопотамију, Сирију, Јерменију. Какогод, ђеновљанске галије су, несвесне невидљивог и немилог гостазапочеле путовање. Усмерене ка Италији, најпре су пристали у Цариграду, а је део флоте кренуо пут сицијиланске Месине, а други ка Ђенови, пристајући пре одредишта у Дубровик И Сплит.

Српско царство је било опкољено, разара се ширила И са северозапада (Дубровника) и са југоистока (Цариграда). До средине 1348.год. целло српско царство је било захваћено епидемијом која је у истовремен потресала Угарску, Италију, делове Француске, Енглеске, Ирске И Шпаније. Током 1349-50 похарала је И Скандинавију, да би 1351.год. захватила Немачку и Пољску (у којој није оставила пустош) да би потом прешла у Русију.

Сматра се да је пошаст однела измедју 30 и 60% становништва, те да је Европи било потребно 200 година да се врати нап ред пандемијски ниво. Највише су традали велики градови у кјима су људи живели у скученом простору у нехигијенским условима. Српска држава се у то време није могла похвалити таквим градовима, што је вероватно била срећна околност. Штавише, чак И постојећи градови (Скопље, Котор, Призрен, Ниш) епидемија ниеј захватила на такав начин на који се то десило у Фиренци, Паризу, Хамбургу, Венецији, Лондону.

Уз Цариград, најозбиљније жариште заразе био је Сер, град који је мало пре тога пао под власт Душана Силног. У руралним крајевима, медјутим, болест се спорије ширила, али ипак је захватиладо 30% становништва. То је било време када није постојала вирологија, а ни медицина није имала на располагању сва сазнања И техничке могућности којима данас располаже. Упркос свим постојећим сазнањима, нико се висе није осећаи сигурним, па ни највећи владар тадашње Европе, Душан Силни. Он је морао да остави по страин своје грандиозне империјалне подухвате И да потражи спас за себе И за породицу, И нашао их је – на Светој гори, која је била природни карантин, који зараза готово да није ни окрзуна.

Можда је Душан у томе препознавао нарочиту Божију заштиту. Није не могуће да је тако размишљао.

Проблем је била забрана приступа за жене, због које његова супруга, царица Јелена, није могла да дође на Атос. Али је Душан и раније показао да врло вешто зна да заобиђе црквене норме и правила, па је царица Јелена постала прва и једина жена у историји која је крочила на тло Свете Горе.

Условно речено: крочила. Ако је веровати ондашњим записима, она се све време налазила у носиљци или колима, па тако технички и није ступила на тло Свете Горе.

Извор: Историјски забавник

види и:https://www.cudo.rs/%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%bf%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%98%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%83-%d1%81%d1%80/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име