На само два километра од манастира Милешева, на врху стрме и стеновите литице налази се средњовековни град Милешавац. Овај недовољно истражени археолошки бисер подигнут је у 14. веку и служио је као одбрана манастира и караванског пута који је испод њега пролазио.
“Освајањем Турака у 15. веку он постаје турско утврђење које је дозидано Турским кулама које се и данас јасно распознају. Остала је сачувана цитадела, а могу се видети остаци четири куле. Међутим, турски потописац Евлија Челебија у својим записима навео је како је ово утврђење обишао у 16. веку и да је уочио дванаест кула. То ће се покушати установити уз даља арехеолошка истраживања”, рекао је за РИНУ историчар уз Пријепоља, Славољуб Пушица.
Скривеним путем уз стрму литицу утврђења Милешавац стиже се и до пет монашких испосница, међу којима је она најчувенија испосница Светог Саве, у којој је он проводио своје моншаке дане. А у њој како кажу, тече лековита Савина вода.
„Према култном предању на том извору у давна времена лечили су се слепи, али и тешко болесна деца и стари људи. И данас је то веровање остало очувано, па су бројни путници намерници који овде дођу, умију се водом и понесу у флашама кући за здравље своје породице”.

Извор: Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име