Патријарх српски Иринеј био је 45. врховни поглавар Српске православне цркве, са титулом Архиепископа пећког, митрополита београдско – карловачког.

Рођен је у Видови, селу у близини Чачка, 1930. године. Његово световно име је било Мирослав Гавриловић. У родном месту је похађао основну школу, а гимназију је завршио у Чачку. Богословију, коју је учио у Призрену, је завршио 1951. године. Затим је отишао у Београд, где је стекао факултетску диплому на Богословском факултету.

Иринеја се замонашио 1959. године. Примио је монашки чин од патријарха српског Германа у манастиру Раковици. Те исте године, у цркви Ружица испод Калемегдана, је рукоположен у јерођакона и јеромонаха.

Професор призренске богословије и управник Монашке школе у Острогу

До 1968. године је радио на месту професора Призренске богословије и за то време је упућен на постдипломске студије у Атини. Једно време је био управник Монашке школе у Острогу. У периоду од 1971. до 1974. године је поново био професор Призренске богословије, као и њен ректор. Добро је упознао тешке услове живота становништва Косова и Метохије. Године 1974. је постављен за викара патријарха Германа (викарни епископ моравички). Наредне године, Свети архијерејски сабор га је изабрао за епископа нишког. Устоличен је у Саборној цркви у Нишу. Исто тако, у неколико наврата је био у чланству Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

Обнављао и подизао цркве и манастире

Пуне 34 године је провео на челу нишке епархије. Заузео се по питању подизања нових храмова на подручју Ниша. Године 1987. почела је изградња новог хиландарског метоха, јер је стари који се налазио преко пута Саборне цркве срушен 1947. године. На падинама Делијског виса изграђен је храм посвећен Светом Сави првом архиепископу српском и оцу нације српске. Црква Св. Саве је у многоме инспирисана хиландарским храмом.

Године 1997. постављен је камен темељац за нову цркву која је почела да се гради на новом нишком гробљу и биће посвећена воздвижењу часног крста. На Лазареву суботу (Врбица) 3. априла 1999. године, у новом нишком булеварском насељу, у парку на тргу Светих Константина и Јелене поред школе Свети Сава, извршено је постављење и освећење темеља нове цркве. Црква је посвећена Св. цару Константину и његовој мајци царици Јелени (што је уједно и нишка градска слава).

И по другим деловима епархије нишке видљива је велика грађевинска активност, како на изградњи нових, тако и на обнови постојећих храмова и манастира. Моментално се диже приближно 40 храмова на територији нишке епархије. Приближно овом броју је и број цркава које се обнављају.

Године 1998. је први пут после 50 година за храмовску славу нишке Саборне цркве, Духове, обновљена је велика литија улицама Ниша.

Иринеј је за патријарха Српске православне цркве изабран 22. јануара 2010. године после четири гласачка круга и насумичним бирањем једне од три цедуље са именима кандидата за избор патријарха у најужем избору.

Устоличен је 23. јануара у београдској Саборној цркви, а 3. октобра исте године и у Пећкој патријаршији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име