Узроке агресије можемо да поделимо у неколико група:

Поремећаји расположења: Прво, да ли код детета постоје проблеми са расположењем? Деца која су биполарна, у маничној фази, врло често постају агресивна. Губе самоконтролу, постају импулсивна. У другој крајности, када постану депресивни, иако је агресија ређа, могу постати раздражљиви, а понекад та раздражљивост и изазива депресију.

Психоза: Психотичне болести се такође могу манифестовати агресијом. На пример, деца са шизофренијом често реагују на своје унутрашње окидаче који могу јако да их узнемиравају. Понекад деца са шизофренијом постану неповерљива или сумњичава или потпуна параноична. То се испољи као агресија због сопственог страха.

Фрустрација: Деца која имају проблема са когницијом (оно што се данас назива интелектуалним оштећењем) или комуникацијом (укључујући аутизам) такође могу да показују агресију. Када деца са овим стањима постану агресивна, често то чине јер имају потешкоћа да се носе са својом анксиозношћу или фрустрацијом и не могу да искажу своја осећања као други. Агресија такође може бити облик импулсивности.

Импулсивност: Ту су и поремећаји понашања. Код деце са АДХД-ом, најчешћи облици понашања код њих- импулсивност и лоше доношење одлука могу довести до понашања које се тумачи као агресивно. Ова деца често не размишљају о последицама својих поступака, које могу изгледати као безосећајни или злонамерни када заиста не размишљају. Код поремећаја понашања, агресивност је део болести, велика компонента онога што она јесте. За разлику од детета које једноставно не размишља о последицама својих поступака, деца са неким поремећајима понашања су намерно злонамерна, а третман и прогноза су им сасвим другачији.

Повреде: Понекад постоје здравствени разлози за агресивне испаде, када дете има оштећење чеоног режња или одређене врсте епилепсије. У овим случајевима можда нема разумљивог, очигледног разлога за агресивну епизоду детета, а она може имати бити врло насилна.

Траума: Коначно, постоје тренуци када је агресија код деце или тинејџера изазвана стресом због нечега што им се дешава. У таквој њиховој екстремној ситуацији агресивно понашање не представља основу за емоционалну болест, већ представља одговор на ту трауму. Када агресија према њима почне да се дешава све чешће, то може да представља нови емоционални проблем.

 

 

 

magazin.novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име