Свет се суочава са пандемијом корона вируса, а многе земље у којима делују помесне ПЦ се суочавају са изазовима које пред њих стављају околности које постоје на локалу. Тако нпр. Православна црква чешких и словачких земаља суочеа је са владином забрано масовних окупљања, нарочито у ситуацији у којој верни осим што примају причесне дарове из исте чаше, долазе у контакт посредством целивања руке свештеника и реликвија. У вези са тим  Архиеппископ Растислав и архиепископ Јурај су издали заједничко саопштење у којем истичу да

св. Еухаристија није била, није и никада неће бити узрок болести и смрти, већ напротив – стални је извор новог живота у Христу, опроштења греха и исцељења душе и тела. То је разлог због којег се неће променити начин причешћивања свештенства и верног народа.  Верници који се прибојавају таквог начина причешћивања позвани су да кроз духовно саветовање ојачају своју веру, али ће им се истовремено у снисхођењу саветовати да не целинају руку свештеника и иконе. Они су изразили уверење да ће слобода и љубав навести православне хришћане да у овим данима пажљиво прате своје здравље и да одмах потраже лекарску помоћ уколико имају разлога да помисле да су инфицирани. У том случају треба да минимизирају контакте са околином како не би ширили заразу. Свештеници су позвани на одржавају посебне молебане за здравље и сузбијање епидемије, закључено је. У вези са овим саопштењем огласила се Словачка влада која је најавила да ће санкционисати ПЦ уколико уколико се не буде придржавала владиних мера у вези са сузбијањем пандемије корона вируса.

Католичка црква у Словачкој је прихватила владине мере и суспендовала је богослужења на две недеље, за разлику од ПЦ што је изазвало реакцију словачког премијера који је изјавио да је изненађен и разочаран ставом ПЦ. Он је изнова упутио апел ПЦ да прихвати владине мере и да се понаша у сагласности са њима. У случају да се то не деси, премијер је најавио примену потребних средстава принуде.

За разлику од ситуације у Словачкој, Јерусалимска Патријаршија је прихватила одлуку власти и затворила је цркву Рођења Христовог у Витлејему, и то на две недеље, због сумњи у вези са појавом корона вируса у овом простору. Корона вирус је повезан са групом грчких туриста који су ходочастили у овој богомољи, а међу којима је било два верника за које се испоставило да су заражени корона вирусом.

У вези са појавом корона вируса огласио се и његова светост патријарх-католикос Грузије, Илија II. Он је у својој беседи нагласио да је ова шандемија прилика да вери онајачају своју веру и оснаже и умноже своје молитва. Он је позвао верне да Светом водом посипају своје домове, врата и дворишта, те да децу шкропе св. водом јутром и вечером. У званичном саопштењу ГруПЦ позива се верни народ да поступа у складу са званичним упутствима државних органа. Они који се одећају болеснима се позивају да остану у својим домовима и да, по потреби, затраже свештеничку посету. Црква је упутила апел верном народу да се одустане од планираних путовања изван земље, а управи храмова је наложено да појачају дезинфекциона дејства и да се уведу посебна молитословља. Према званичном саопштењу, литургијска сабрања ће се и даље одвиајти, а причешће се примати као и до сада, док ће се благословено вино (запивка) примати у одвојеним чашама.

Приредио: Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име