У овом тексту ћемо се бавити компјутерским играма и неким одговорима које је на питања о њима дала Светлана Бачинина, која ради као психолог волонтер у „Старом светлу“, црквеној организацији која се при Руској Православној Цркви, стара око зависника.

———————————-

Једна мајка је забринута за свог четрнаестогодишњег сина, који пуно времена проводи играјући агресивне компјутерске игрице. Она се боји да ће дечак постати агресивац, и пита се како да то спречи и чиме да му замени игрице.

Анализа: Постоји пет чинилаца који компјутерске игре чине узбудљивим (игривим).

Игре које се највише играју су такозване рол-плејинг игрице и посебно мултиплејер игре (за више играча). У рол-плејинг играма ви сте у улози неког јунака који испуњава задату шему у игри, док чар играња у мултиплјер играма је та што се играте са другим играчима на интернету или локалној мрежи. Најчешћи циљ игре је да „преживите“ тако што ћете „убијати“ противнике и избегавати замке.

Међутим „убијање“ није циљ у играма, већ добијање неке виртуелне награде. Обично је то надоградња хероја у чијој је играч улози, или добијање разних бонуса попут нових кола, куће… Значи у игри се имитирају неке од жеља из стварног живота. Али успех и богатство које је можда општа жеља у стварном животу, није доминантна код играча.

Професори психологије М.Грифитс и Д.Кинг су 2010.године писали о пет фактора који утичу на играче, и стварају потенцијалне зависнике.

Први фактор је могућност манипулације. То значи да играч у улози неког хероја, може да утиче на друге играче или карактере у игри. Обично уз помоћ неких магичних моћи, или супер снаге или оружија које херој у игри поседује.

Други фактор је изграђивање аватара, то јест надоградња хероја. На тај начин играч добија осећај сигурности, како његов херој напредује и ојачава, а може добити и похвале и коментаре других играча.

Трећи фактор је графичка привлачност. Нарочито када је сами стварате, градећи свет у игри који вам је нарочито пријатан. Рецимо занимљива природа, водопади, џунгле, дивље животиње, одређена музика и звуци које волите. При томе нема везе каква је околина која вас окружује у вашем стварном животу.

Четврти фактор је награђивање и кажњавање.

Пети фактор је могућност да се нађете у извесном друштвеном уређењу и статусу.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име