На данашњи дан, 11. новембра 1918. године у 11.00 часова завршен је Први светски рат тиме што су силе Антанте у железничком вагону у Компјењу потписале примирје са Немачком.

Наиме, слом Немачке уследио је након савезничке офанзиве од 8. августа 1918. Године Тог 8. августа отпочела је савезничка офанзива на западном фронту, према плану што га је раније начинио Фердинанд Фош. Офанзива је, након једномесечних сукоба одбацила Немачке чете на оне положаје које су оне заузимале прие своје прољетне офанзиве. 15. септембра отпочео је и успешан напад америчких дивизија, уз помоћ неколико француских јединица. Истога дана отпочео је и пробој Солунског фронта.

Крајем септембра 1918, генерали Хинденбург и Лудендорф сматрају потребним да се затражи примирје. Задатак је добио канцелар Макс Баденски. Доласком Макса Баденског испуњена су и два битна захтјева либералне опозиције унутар Немачке: изборна реформа у Пруској и парламентарни режим. У току октобра вршене су размене нота са Вашингтоном, да би 27. октобра Немачка влада безусловно прихватила Вилсонове захтеве.

Примирје са Немачком потписано је у Ретондесу, у ноћи између 10. и 11. новембра. Њемачка је морала у 40 дана евакуисати још заузета подручја у Француској, Белгији и Луксембургу, лијеву обалу Рајне и зону широку 10 км на десној обали. Морали су предати све своје подморнице, 26 великих ратних бродова, 5 хиљада топова и 25 хиљада митраљеза. Морали су одмах вратити ратне заробљенике. Немачка се одрекла Брестлитовског и Букурештанског мира и обећала да ће повући чете које је у источној Европи држала изван својих граница.

Како су историјски токови непредвидиви говоре и догађаји током Другог светског рата а који су се одиграли на месту славних побједа Првог светског рата.

У Компјењу је током Другог светског рата потписан уговор о примирју између Немачке и Француске. Наиме, 21. јуна 1940.године њемачке и француске трупе су кренуле на место где се требало закључити примирје али само су Нијемци знали гдје тачно иду.Ово је био део Гебелсовог плана како би се нагласила Њемачка победа. Хитлер је стигао први на мјесто гдје је Немачка 1918.прихватила пораз а Француска је требала да дође на место где је славила своју највећу победу како би сад признала свој пораз. Споразум је потписан дан касније у 18.50 часова а убрзо је уследило Хитлерово наређење: да се вагон и спомен плоча пренесу у Берлин, да се доњи дио вагона уништи и да се не диже споменик маршалу Фошу. Неколико дана касније, 25. јуна ступио је на снагу договор о прекиду ватре и капитулација Француске

 

Драгана Рисовић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име