Константно нам се намеће темпо, обавезе, морање. Сви негде журе, немају времена под притиском су, а на природу и околину не обраћају пажњу. Стално слушамо путем разних медија забринутост светских вођа за за степен загађења у свету. Све је угрожено, ваздух, вода, земља.

Наше спасење је угрожено ако то не примећујемо. Принцип размишљања је јасан: – Не тиче се то мене. Још гори је начин делања, ту ћу да бацим папир, не живим ја ту, или у ову реку ћу просути смеће далеко је од моје куће? Сваки је поток, река или језеро близу моје куће. Планета је моје двориште и двориште свих нас. Зар не рече Бог : „Рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме“? Који део ове заповести је нејасан?? Први нас упућује на то да би и после нас требало на земљи да живе наша деца и унуци. Други део заповести означава нашу обавезу да бринемо о земљи јер она нам је поклон од Господа. „Твоје је небо и Твоја је земља, узвикује цар Давид. „Ти си саздао васељену и шта год је у њој.“ (Пс. 89, 11) На другом месту псалмопојац вели да „Господ претвара ријеке у пустињу, а изворе водене у сухоту, родну земљу у слану пустару, за неваљалство оних који живе на њој. Е сад видимо јасну поруку у псалмима и на много места у Светом Писму да од нас зависи да ли ће наши потомци живети на загађеној или оплемењеној земљи. Господ може и да одузме једном народу земљу због греха.

Да ли Вам је као и мени пао на памет неки део наше земље??

Носим се мишљу да нам је веома потребно једна нова заповест – Не загађуј! На први поглед делује безазлено али није ситуација је далеко од добре. Све мање људи иде у Цркву а самим тим је мање људи и у природи. Какво је стање у нашој души ако је овакво стање у природи? Једно друго прилично осликава! Мора да се произведе да бих могао да потрошим, а какве ће последице бити по природу и коју врсту отпада ће створити та производња мене не занима. Ја сам господар планете а не савесни син који је то наследио од Оца Небеског. Помолимо се Господу да покушамо следити Христове речи: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име