Каленић пијаца на Врачару једна је од најомиљенијих пијаца Београђана, шарена и цветна, пуна свега што вам треба. Да ли знате због чега и због кога је понела то име? У наставку следи прича о великом Београђанину који и дан данас, после више од 100 година, помаже.

Сама пијаца подигнута је 1926. године на некадашњем имању Каленића гувно, које је Влајко Каленић завештао и поклонио Београду. Каленића гувно је наследио од свог оца, познатог произвођача папуча у Београду, а кажу да и дан данас траје традиција наслеђивања продајног места на пијаци Каленић са оца на сина.

Каленић Влајко рођен је 1851. године у Београду и био је београдски обућар и економ и један од познатих задужбинара и добротвора Београда. Иако је понешто и наследио, за живота је стекао доста имовине и био је врло имућан човек, али веома скроман.

Када је преминуо 1907. године у Београду, његова имовина је тестаментом завештана у добротворне сврхе корз Фонд Влајка Каленића, обућара и економа и Београда. Фонд и дан данас служи својој сврси, баш онако како је Влајко желео и омогућио.

Фонд задужбине попуњава се рентирањем зграде у улици Светогорска 12, која се састоји од 32 стана и две собе. Средства фонда се и даље користе за помагање одличних студената Економског факултета слабијег материјалног стања, у виду стипендија за усавршавање у земљи и иностранству. Поред тога, средства се троше на набавку уџбеника, литературе и других средстава за студирање и остале помоћи које утврди Одбор задужбине.

Извор: Београдске приче

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име